Ziggo Gebruikers  - Grootste onafhankelijke Ziggo Forum   Facebook Twitter Google+


Ga terug   Ziggo Gebruikers - Grootste onafhankelijke Ziggo Forum > Ziggo Internet > Ziggo Internet - Vragen en nieuws

Mededelingen

Ziggo Internet - Vragen en nieuws Discussies en vragen over problemen met je Ziggo Internet-verbinding en modem, nieuwe internetdiensten, voip e.d.

Discussie gesloten
 
Discussietools Zoek in deze discussie
Oud 9 oktober 2009, 13:00   #51
Vijver
Senior Member
 
Vijver's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door om1 Bekijk bericht
Ik heb een gigabit LAN, dan is Cat5e wel aan te raden, maar Cat6 is overdreven.
Reken mee. Theoretisch 128MB/sec voor de cat5. Zeg dat we nu met de 50mbits connectie een kleine 6Mbyte per seconde binnenharken. Dan heb je een overcapaciteit van 122MB/sec wat betreft die cat5 kabel. Waar gaat dit over? Zelfs nu al is de schrijf- en leessnelheid van mijn harddisks de beperkende factor, en ze zijn niet supertraag. Gewoon samsungs F1, niet in raid, blijf je hangen op zo'n 80mb/sec.
Vijver is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:04   #52
om1
Senior Member
 
om1's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vijver Bekijk bericht
Reken mee. Theoretisch 128MB/sec voor de cat5. Zeg dat we nu met de 50mbits connectie een kleine 6Mbyte per seconde binnenharken. Dan heb je een overcapaciteit van 122MB/sec wat betreft die cat5 kabel. Waar gaat dit over? Zelfs nu al is de schrijf- en leessnelheid van mijn harddisks de beperkende factor, en ze zijn niet supertraag. Gewoon samsungs F1, niet in raid, blijf je hangen op zo'n 80mb/sec.
Als je twee gigabit poorten met elkaar verbind, dan gaat het verkeer (in bursts) op gigabit snelheid, en dan moet je kabeltje het wel aankunnen.

Verderkomt niet al mijn LAN verkeer direct van schijf.
om1 is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:08   #53
Vijver
Senior Member
 
Vijver's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door om1 Bekijk bericht
Als je twee gigabit poorten met elkaar verbind, dan gaat het verkeer (in bursts) op gigabit snelheid, en dan moet je kabeltje het wel aankunnen.

Verderkomt niet al mijn LAN verkeer direct van schijf.
Ja, LAN. WAN is per definitie zo traag als stront bij dit soort snelheden. Wat bedoel je dan, ethernetkabels in de grond voor iedereen? Het hele internet een groot LAN? Dat zou mooi en snel zijn.
Vijver is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:11   #54
Vijver
Senior Member
 
Vijver's schermafbeelding
Standaard

Wat me gelijk doet beseffen dat voor grote kantoren de cat6 kabel wel zinvol is. Heel veel data van tientallen, zoniet honderden users door die lijn. Maar voor wat voor thuisnetwerk ook, lijkt het mij voorlopig overkill.
Vijver is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:16   #55
om1
Senior Member
 
om1's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vijver Bekijk bericht
Ja, LAN. WAN is per definitie zo traag als stront bij dit soort snelheden. Wat bedoel je dan, ethernetkabels in de grond voor iedereen? Het hele internet een groot LAN? Dat zou mooi en snel zijn.
Wat ik bedoel:

De kabel tussen de modem en de router draait op gigabit snelheid als je router een gigabit poort heeft.

Ook al gaat er per seconde minder dan 1gigabit data doorheen, dit bits zelf gaan op gigabit snelheid. Ze gaan in burst mode, zoals ik al eerder zei. Daarom moet je kabel de maximale snelheid aankunnen.

Verder: ik heb geen zin om bij iedere aansluiting die ik maak te moeten nadenken of ik Cat5 of Cat5e nodig heb, dus alles is bij mij Cat5e. Mijn hele LAN dus, inclusief de verbinding router-modem.

Dat wil niet zeggen dat alles gigabit draait. Ik heb zelfs nog een paar oude machines die 10Mbit ethernet hebben ;-)
om1 is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:20   #56
om1
Senior Member
 
om1's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vijver Bekijk bericht
Wat me gelijk doet beseffen dat voor grote kantoren de cat6 kabel wel zinvol is. Heel veel data van tientallen, zoniet honderden users door die lijn. Maar voor wat voor thuisnetwerk ook, lijkt het mij voorlopig overkill.
yep, op een plek waar bekabeling vervangen duur is, ga je voor Cat6, want je wil kunnen doorgroeien naar 10 gigabit.
om1 is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:24   #57
Vijver
Senior Member
 
Vijver's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door om1 Bekijk bericht
yep, op een plek waar bekabeling vervangen duur is, ga je voor Cat6, want je wil kunnen doorgroeien naar 10 gigabit.
En ik gok dat die cat6 kabel nu niet bepaald een kostenpost is. Wat doet dat per meter?
Vijver is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:29   #58
om1
Senior Member
 
om1's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vijver Bekijk bericht
En ik gok dat die cat6 kabel nu niet bepaald een kostenpost is. Wat doet dat per meter?
Even een snel gekeken bij een willekeurige leverancier (geen uitgebreide prijsvergelijking gedaan ;-)

Cat5e: 30c p/m Cat6: 75c p/m voor een rol van 100m

Er is dus wel een flink prijsverschil, maar de kosten van goten e.d. en het trekken zelf is vast veel hoger.
om1 is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:34   #59
kingpin
Inactieve account
 
kingpin's schermafbeelding
Standaard

Interessante discussie over gebruik van Cat 5/5E of Cat 6.
Ziggo levert momenteel Cat 6 bij de modems.
Waarom: bij navragen, om je ook de retoursnelheid/verlies mee moet gaan rekenen.
Een aardig artikel hierover is hier te lezen.
Er zijn vast meer artikelen over dit onderwerp.
Ik denk dat een Cat 5/E voldoet (omdat deze zeker 1 Gbit aan zou kunnen) te zwart/wit is. Er spelen meer factoren mee.

Achterliggende hardware is een aparte discussie: Dat is nu al bij zeer veel klanten de bottleneck.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door om1 Bekijk bericht
Wat ik bedoel:

De kabel tussen de modem en de router draait op gigabit snelheid als je router een gigabit poort heeft.

Ook al gaat er per seconde minder dan 1gigabit data doorheen, dit bits zelf gaan op gigabit snelheid. Ze gaan in burst mode, zoals ik al eerder zei. Daarom moet je kabel de maximale snelheid aankunnen.

Verder: ik heb geen zin om bij iedere aansluiting die ik maak te moeten nadenken of ik Cat5 of Cat5e nodig heb, dus alles is bij mij Cat5e. Mijn hele LAN dus, inclusief de verbinding router-modem.

Dat wil niet zeggen dat alles gigabit draait. Ik heb zelfs nog een paar oude machines die 10Mbit ethernet hebben ;-)
kingpin is offline  
Oud 9 oktober 2009, 13:36   #60
Vijver
Senior Member
 
Vijver's schermafbeelding
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door om1 Bekijk bericht
Even een snel gekeken bij een willekeurige leverancier (geen uitgebreide prijsvergelijking gedaan ;-)

Cat5e: 30c p/m Cat6: 75c p/m voor een rol van 100m

Er is dus wel een flink prijsverschil, maar de kosten van goten e.d. en het trekken zelf is vast veel hoger.
Er is een prijsverschil, dat is zeker. Maar als je makkelijk geld stukslaat op overige hardware, dan zijn de kabeltjes niet de bottleneck qua uitgaven.
Vijver is offline  
Discussie gesloten

Ziggo Gebruikers - Grootste onafhankelijke Ziggo Forum > Ziggo Internet > Ziggo Internet - Vragen en nieuws




Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Ziggo App voor Android Ziggo App voor iPhone & iPad

© 2017 - Ziggo-Gebruikers.nl