Los bericht bekijken
  #4  
Oud 4 mei 2008, 17:46
Angelo's schermafbeelding
Angelo Angelo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 4 maart 2008
Locatie: Buchten / @Home
Ziggo Internet: AiE Extra / Arris modem
DTV: Samsung HDTV en Cisco
Berichten: 475
Post

Ria,

Ik kende dit merk niet dus ik ben eens op onderzoek gegaan. Het merk is overigens Icidu. Ik ben er achter gekomen dat dit merk een behoorlijk budget merk is en eigenlijk op dezelfde hoogte staat als Trust of Sweex.

Ik ben bang dat dit probleem best wel eens aan je router kan liggen. Zo zonder het ding gezien te hebben, kan ik je vertellen dat bij een router van €25 ergens op beknibbeld wordt.

Om jouw probleem uit te leggen, moet ik eerst even uitleggen hoe Internet werkt. Ik weet niet of jij dat weet. Een computer op Internet heeft een nummer, het IP nummer. Computers onderling communiceren via dat nummer. Een webpagina staat op een server en is dus ook gewoon een computer.
Dit forum is bijvoorbeeld te vinden onder IP adres 82.192.89.99 en hier zit het probleem al. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij is dat niet echt gemakkelijk te onthouden. Ik onthoudt ziggo-gebruikers.nl veel gemakkelijker. Omdat wij mensen namen gemakkelijker onthouden dan nummers, zijn er zogenaamde DNS servers ingericht. Een DNS server vertaalt de naam naar het nummer, zodat de computer weet waar jij naar toe wilde.
Normaal gesproken heeft iedere provider zijn eigen DNS servers die aanvragen verwerken. Als je je computer aan de router hangt en opstart, dan krijgt hij automatisch van Multikabel een IP adres en ook de DNS servers van Multikabel toegewezen. Als je echter een router ertussen plaatst, dan krijgt je computer ineens geen IP adres meer van Multikabel, maar een van je router. Als je cmd intikt en dn ipconfig, dan zul je ook een ipnummer hebben dat begint met 192.168 of met 10.0. Dit zijn privé ranges. Alles communiceert nu met jouw router en die stuurt alles weer door naar de computers die erachter hangen. De router zal zichzelf als DNS server hebben opgegeven aan jouw computer en zal de verzoeken verwerken en doorsturen naar de DNS servers van multikabel.

Goed. dat was een hoop theorie. Nu de praktijk. In praktijk wordt bij goedkope routers ernstig bespaard op de onderdelen. Dat betekent dat de verwerkingskracht van een goedkope router minder is. Je kunt dit merken aan de verwerking van DNS verzoeken, maar ook aan de doorvoersnelheid van de Internet verbinding. Je hebt geloof ik 16 Mbit, maar het kan best zijn, dat je die niet haalt, omdat je router staat te puffen.

Wat kun je doen. Persoonlijk raad ik mensen altijd aan om te investeren in een goede router. Die hebben boven een goede doorvoersnelheid en niet van die rare problemen, over het algemeen ook een veel betere firewall in zich en houdt dus meer mensen uit jouw netwerk. Als je veel download via p2p, zoals emule, bittorrent, kazaa of iets dergelijks, dan kan ik het zeker aanraden. Dit soort programma's maken veel verbindingen met je computer en daar hebben zelfs een hoop gerenomeerde routerfabrikanten nog wel eens problemen mee.
Ik heb de handleiding van jouw router niet zo snel gevonden, maar bij veel routers is het mogelijk om in te stellen welke DNS servers hij aan de computers op het netwerk toekent. Je zou dan de multikabel dns servers kunnen invullen en dan zal je router zelf niets meer met de verzoeken doen, maar gaan de verzoeken direct naar de multikabel servers. Nadeel hiervan is, dat als multikabel morgen nieuwe dns servers gaan gebruiken, die niet automatisch bij jou terecht komen, je zult dan zelf aanpasingen moeten doen.