Los bericht bekijken
  #23  
Oud 4 mei 2008, 14:38
Klaus_1250's schermafbeelding
Klaus_1250 Klaus_1250 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 april 2008
Locatie: Roosendaal / @home
Ziggo Internet: Internet Regelmatig / Motorola SB4200
DTV: 2x Humax IR Fox C / Twinhan CabCI-2033 + Alphacrypt
Berichten: 113
Standaard

Wat er in je verhaal (grunsat) nog mist, is dat er helemaal geen reden is om het basis-pakket te coderen. Elke kabelaansluiting heeft het analoge en digitale basispakket en daar heb je al voor betaald. Betaal je niet, dan krijg je simpelweg geen signaal op je kabel. Het extra coderen voegt in zijn geheel niks toe, sterker nog, het leidt tot onnodige kosten voor consumenten. Je hebt extra apparatuur nodig (CAM of softcam), smartcard (ook niet gratis, aanschafkosten en "administratie-/servicekosten", er moeten licentie-kosten aan Irdeto afgedragen worden en het leidt tot meer storingen en daaraan gerelateerde supportkosten.

Wat je hiervoor terugkrijgt is een extra lange zaptijd en in een pechgeval, extra kosten naar de helpdesk in geval van een defecte smartcard en/of eens in de zoveel tijd een zwart scherm omdat er iets misgaat met het decryptie-gebeuren.
Als ik alleen kijk naar de problemen die er zijn (geweest) met de Humax IR-Fox C en decoderen, en hoeveel (bel)tijd er daar door mensen is ingestoken, dan kom je al op een fix bedrag uit.

Uit het oogpunt van vrije marktwerking kun je het ook als sabotage zien. Ziggo/Zekso is in feite monopolist. Ze laten geen concurrentie toe op de kabel, en op veel plaatsen in NL is er geen alternatief omdat de DSL-lijn te ver van de cetrale is. Zie je ook terug in hun prijzen die niet markconform zijn. Ook als je kijkt naar de prijs van de STB's, die worden op een vast prijspijl gehouden.