Los bericht bekijken
  #22  
Oud 4 mei 2008, 14:07
grunnsat's schermafbeelding
grunnsat grunnsat is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 30 maart 2008
Locatie: Groningen / @Home
Ziggo Internet: Alles-in-1 extra / Cisco EPC3928 in bridge
DTV: Humax iHDR-5200C / LG 42LM860V
Berichten: 1.053
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TVAS Bekijk bericht
Ik vind saboteren nogal een groot woord. Ik snap ook niet helemaal deze 'negatieve' benadering?
Dat zal ik proberen uit te leggen.

DVB ontvangers kunnen versleutelde en niet versleutelde uitzendingen ontvangen. Er bestaan meerdere versleuteling systemen, maar voor al die systemen heb je twee dingen nodig om te kunnen decoderen, te weten een CAM (Conditional Access Module) en een kaartje van je provider.

CAM's bestaan in twee uitvoeringen, embedded en als losse module. Embedded houdt in dat de CAM geïntegreerd is in de ontvanger, en dat je alleen maar het kaartje in de ontvanger hoeft te steken. Dit is dus het geval bij de 'goedgekeurde' ontvangers van Ziggo Een losse CAM is een PCMCIA module, ze passen dus in de PCMCIA sloten die tot voor kort standaard waren bij notebook computers. Het kaartje past weer in die CAM. Een ontvanger waar zo'n CAM in past wordt wel een CI (Common Interface) ontvanger genoemd. Combinaties van die twee komen ook veel voor, dus ontvangers met een embedded CAM module voor één codering systeem, en één of meer CI slots voor CAM modules voor andere versleuteling systemen.

Ziggo gebruikt voor de versleuteling van uitzendingen het Nederlandse Irdeto systeem. De 'goedgekeurde' ontvangers hebben dus een embedded Irdeto CAM aan boord. Echter er bestaan ook officiële Irdeto CAM modules, dus je zou ook een willekeurig DVB-C ontvanger met CI slot en zo'n CAM moeten kunnen gebuiken denk je. Nee dus! De Ziggo bedrijven hebben met Irdeto een extra codering afgesproken, de zgn. CAM key. Dit houdt in dat een standaard officiële Irdeto CAM niet wil werken in samenwerking met een Ziggo kaartje. En daarmee hadden Ziggo c.s. het gebruik van DVB-C CI ontvangers onmogelijk gemaakt dachten ze.

Maar dan hadden ze toch buiten de waard gerekend, in dit geval in de vorm van het Duitse bedrijf Mascom. Dit bedrijf heeft namelijk een licentie overeenkomst met Irdeto om ook CAM's te mogen maken voor het Irdeto systeem. Het lijkt er echter op dat die licentie overeenkomst Mascom in staat stelt CAM modules op de markt te brengen die zich niets aantrekken van de Ziggo CAM key blokkade. En dat heeft Mascom dus ook gedaan in de vorm van de Alphacrypt Classic CAM.

En zo zijn er dus heel wat gebruikers met DVB-C receivers, TV toestellen of PC Mediacenters die met een Alphacrypt CAM het Ziggo signaal decoderen. Dit is allemaal volkomen legaal, al die gebruikers hebben een normaal kaartje van Ziggo en betalen hun abonnement.

Waarom wil Ziggo dit niet? Ziggo claimt alleen met 'goedgekeurde' receivers te kunnen garanderen dat alles goed werkt. Ik ben zo vrij dat verhaal als flauwekul te bestempelen. Als dat waar is moet Ziggo mij eens uitleggen hoe het kan dat je met DVB-S CI satelliet ontvangers met de juiste CAM modules en kaartjes in staat bent duizenden verschillende kanalen zonder problemen te ontvangen. Waarom gaat de Ziggo redenatie daar niet op? Daarbij komt dan nog dat de 'goedgekeurde' ontvangers zeker als ze net uit zijn nog de wereld aan bugs hebben, dus hoezo 'gegarandeerde kwaliteit'?

Zoals ik het zie is de achterliggende reden een andere. Ziggo en vele andere soortgelijke bedrijven willen uiteindelijk bepalen wat wij met het aangeboden signaal kunnen doen. Zij willen bepalen of wij een programma kunnen opnemen, en in welke kwaliteit. Zij willen beslist ook niet dat wij programma's in originele digitale (HDTV) kwaliteit naar bijvoorbeeld een PC kunnen wegschrijven. De enige manier waarop zij dat kunnen bereiken is het gebruik van 'goedgekeurde' ontvangers, lees specifiek voor Ziggo aangepaste ontvangers. De CI+ ontwikkeling is weer een variant op dit thema. Uit de omschrijving van deze 'norm' blijkt heel duidelijk de bedoeling. De kabel maatschappij moet in staat gesteld worden te bepalen wat wij met het signaal kunnen doen. Is dit in overeenstemming met de DVB CSA normen? In de omschrijving die ik vind van CI+ kom ik niets tegen dat daar op wijst, dus vooralsnog ga ik er van uit dat deze technologie niet gedekt wordt door DVB normen.

Dan kom in nu weer terug op het woord 'saboteren'. De Alphacrypt is voor velen de enige mogelijkheid om een hoogwaardige HDTV PVR te bouwen met PC hardware. Ze moeten ook wel als ze een apparataat met die mogelijkheden zoeken, want Ziggo heeft helemaal niets vergelijkbaars in het high-end segment. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die een peperdure Loewe TV met DVB-C tuner hebben aangeschaft. Zou Ziggo dus proberen de werking van de Alphacrypt ongedaan te maken, en daarmee die groep van consumenten ernstig te duperen, dan meen ik dat het gebruik van het woord saboteren wel op zijn plaats is.

Ik hoop dat ik hiermee het gebruik van het woord saboteren afdoende heb kunen verklaren. Als er feitelijk onjuistheden in dit verhaal staan, dan wil ik dat graag horen.