Los bericht bekijken
  #23  
Oud 18 april 2008, 11:55
BenJ's schermafbeelding
BenJ BenJ is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Multikabel
Ziggo Internet: Ai1 Plus - Arris702
DTV: Panasonic TU-DC40RD
Berichten: 1.433
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door grunnsat Bekijk bericht
Dat heeft niets te maken met Irdeto2 op zich. Als Ziggo gewoon standaard Irdeto2 zou gebruiken, dan was er niets aan de hand. Het probleem is dat Ziggo allerlei extra functionaliteit in 'goedgekeurde' ontvangers wil zetten. Denk hierbij aan een vaste volgorde voor alle kanalen, automatische updates etc. Of ik als klant die volgorde ook zo wil hebben doet niet ter zake, Ziggo wenst dat voor te schrijven. En je mag eigenlijk ook geen ontvanger hebben die niet aan die voorschrften voldoet. Het mankeert er nog maar aan dat Ziggo wil voorschrijven welke TV je mag kopen. Het idee van een mondige consument die zelf wel bepaald welke apparatuur hij wil kopen is onbekend bij Ziggo. Het smoesje dat er toch keuze is uit een rijtje ontvangers gaat niet op, het merendeel daarvan voldoet niet aan de eisen die je aan een moderne ontvanger mag stellen, zoals bijvoorbeeld een HDMI uitgang voor je mooie digitale HDTV flatscreen.
Ik denk dat de zaak toch wat gecompliceerder in elkaar zit. Waar gaat het uiteindelijk om? Juist commercie. De grote drijfveer hierachter is de reclame wereld. Net zoals men graag op de voorpagina van de krant adverteert en daar dik voor betaalt, zo graag wil men ook op een "laag" kanaal adverteren. Dus een zender wil graag op een bepaald kanaal zitten, dat genereert meer inkomsten. Dat vind je zelfs al terug in de naamgeving van diverse zenders. Men is bereid daarvoor te betalen en heeft dus ook medewerking van de providers nodig. Zou de provider daar maling aan hebben, dan scheelt ze dat gewoon inkomsten en betaal je dus meer voor je abo. Sterker nog aanbieders zouden wel eens gewoon weg kunnen blijven, waardoor het aanbod aan zenders weer onaantrekkelijker wordt.

Aan de andere kant vraag ik me af hoe zwaar je daar aan moet tillen. Ook de krant en ieder tijdschrift dicteert mij de volgorde. Het lijkt wel te wennen. Als ik zonodig op mijn telefoon de voorkeursnummers onder de sneltoetsen programmeer en ik moet iemand vanaf een ander toestel bellen dan weet ik het nummer niet (Ja, thuis zit ie onder de 5).

Wat naar mijn idee het kernpunt is, als je dan toch zo nodig een eigen standaard wilt hanteren, zorg dan ook dat deze standaard bij alle betrokken partijen ook eenduidig wordt begrepen en consequent wordt toegepast. Een andere beperking van kleinschalige toepassing van een dergelijke standaard is dat fabrikanten van apparatuur minder geïnteresseerd zijn en dus het aanbod beperkt blijft.

Nu kan je wel weer slim er allerlei conversie doosjes/modules tussen gaan zetten, maar ook die moeten de "taal" van 2 kanten spreken wat nog meer bijdraagt aan de spraakverwarring. Toch geloof ik in deze kastjes, want zij maken wel dat ik mijn apparatuur straks zo bij een andere provider kan inprikken, weliswaar via weer een andere doos. Daarom is mijn stelling ook, eigen standaard, prima, maar zorg dan wel zelf voor de vertaalslag en leg dat niet bij derde partijen. Mijn PC praat via alle providers; mijn telefoon doet het (bijna) bij alle providers en mijn analoge TV doet dat ook.

Ik wil straks ook mijn digitale TV en recorder kunnen kopen zonder dat IK mij zorgen hoef te maken om onverschillig bij wie ik deze op het netwerk prik.

Het is toch merkwaardig dat IK iedere keer dan een andere decoder zou moeten kopen of misschien straks nog erger mijn digitale apparatuur van de hand moet doen omdat die alleen maar geschikt zou zijn voor het netwerk van die ene provider. Kortom naar mijn idee horen "die broodjes speciaal" deel uit te maken van het abonnement, zodat ik er aan kan hangen wat ik wil zonder verdere poespas.
__________________
BenJ