Los bericht bekijken
  #3  
Oud 31 maart 2008, 10:52
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Als er zo'n nauwgezet kanaal beleggingschema zou zijn, dan zou de kans toch wel groot zijn dat alle kabelbedrijven hetzelfde schema zouden hanteren. Ik heb met opzet twee kabel frequentie plannen geplaatst zodat je kan vergelijken wat de één wel al aan frequenties gebruikt en de ander nog niet. Leg hier nog eens de frequentie plannen van @Home en UPC naast en volgens mij zie dat zo'n beetje elk frequentie gebied wel te gebruiken is. Sommige frequenties kan men beter zo lang mogelijk vermijden vanwege grotere kans op storingen door interferentie van buitenaf.

Het frequentie plan van Casema laat duidelijk een groepering van type signalen zien waarbij het segment voor de digitale TV Transport Streams onlangs weer vergroot is richting de lagere frequenties. Daarmee "reserveren" ze als het ware weer een blok van 10 Transport Streams voor uitbreidingen in de toekomst. Dit patroon heeft zich al een paar keer herhaald bij Casema. De twee vrije frequenties boven de Test OpenTV/VOD Transport Streams zijn volgens dat patroon waarschijnlijk al gereserveerd voor VOD uitbreidingen in de toekomst.

Alles hoger dan de frequentie van Nederland 1 is het gebied dat Casema heeft gereserveerd voor analoge TV. Behoudens een test Tranport Stream die ze in het verleden in gebruik hadden wordt dat gebied volgens mij in principe niet gebruikt voor digitale TV omdat het dan het frequentie plan van Casema in de war schopt. Er zijn nu al een aantal aankondigingen geweest dat Zesko/Ziggo weer een aantal analoge kanalen gaat schrappen om plaats te maken voor digitale TV kanalen. Ik geloof daar echter niet zo in dat dat de werkelijke reden is voor het schrappen van die analoge kanalen. Als Casema namelijk haar frequentie plan op deze manier ingedeeld wil houden dan zal Casema dus eerst het gebied voor analoge TV moeten verkleine door de vrije ruimte tussen de analoge kanalen te verwijderen zodat het digitale TV blok weer kan groeien. Een operatie waarbij dus alle klanten opnieuw hun analoge TV kanalen moeten gaan wijzigen. Nogal een gedoe. Mijn verwachting is daarom dat de eerste uitbreidingen voor digitale TV Transport Streams gaan plaatsvinden in het vrije blok voor 10 Transport Streams waarmee dan mooi is aan te tonen dat de woordvoerders van Ziggo weer eens bezig waren om een leugentje om eigen bestwil te verspreiden. We zullen zien eind dit jaar.