Los bericht bekijken
  #1  
Oud 30 maart 2008, 11:48
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard Casema knijpt de bitrate van veel digitale TV kanalen

Sinds het digitale TV signaal van Multikabel bij Casema vandaan komt hebben de Multikabel klanten te maken met een nieuw fenomeen, namelijk het knijpen van de bitrate van digitale kanalen door de provider, in dit geval Casema. Het andere Zesko/Ziggo kabelbedrijf @Home past in principe geen bitrate beperkingen toe op digitale kanalen, dus alleen de Ziggo klanten in het Casema/Multikabel gebied krijgen door het beperken van de bitrate een lagere kwaliteit geleverd dan technisch mogelijk is aangezien Casema zelf wel de volledige kwaliteit krijgt aangeleverd.

Begin maart heb ik op het TV Home forum de volgende overzicht gemaakt van de bitrate van de digitale TV kanalen met een constante bitrate zoals die destijds door Multikabel werden doorgegven in vergelijking met de huidige bitrate van die kanalen bij Casema. Achter de naam het TV kanaal is procentueel aangegeven hoeveel de gemiddelde bitrate lager of hoger is geworden nu het signaal bij Casema vandaan komt.In dit overzicht heb ik de commerciele Nederlandse kanalen toegevoegd waarbij de aanname is gemaakt dat Multikabel die kanalen net als @Home met de volledige kwaliteit van het bron signaal zou hebben doorgegeven, dus afgerond zo'n 8,2 Mbps. De kanalen waarop die aanname van toepassing is hebben een sterretje achter de naam gekregen.

Eind november 2007 had ik ook al een dergelijk overzicht gemaakt. Voor degenen die willen vergelijken is hier de link naar het voorgaande plaatje. Sinds november vorig jaar zijn er uiteraard wel een aantal TV kanalen met een constante bitrate verdwenen die dus niet meer terugkomen in het nieuwe overzicht.

Het beperken van de bitrate van kanalen is volgens mij niet nodig gezien de hoeveelheid vrije ruimte die er nog in de Transport Streams aanwezig is of zou in ieder geval voor een groot aantal kanalen afgeschaft kunnen worden. Daarvoor moet dan wel de verdeling van de kanalen over de beschikbare Transport Streams aangepast worden, maar in principe is dat niet moeilijk aangezien Casema gewoon de indeling van @Home zou kunnen overnemen.

Overigens is het opmerkelijk dat Casema er uberhaupt voor kiest om TV kanalen met een constante bitrate te beperken aangezien in de handleidingen van Cisco, de leverancier van de apparatuur, het volgende is terug te vinden over het beperken van bitrates dat de Quality of Service (QoS) instellingen per digitaal kanaal wordt genoemd:

Citaat:
Modifying QoS

The choices are:
  • VeryLow—Most rate reduction
  • Low—Below average rate reduction
  • Medium—Average rate reduction
  • High—Minimum rate reduction
  • VeryHigh—Least amount of rate reduction
  • NoRateRed—Recommended for HDTV programs and other programs for which the full input quality must be preserved. This selection uses statistical multiplexing and takes up a DSP resource.
  • PassThru—Recommended for low rate and constant bit rate applications, this selection does not use any DSP resources. The stream uses the predefined pass-through bandwidth.
Cisco adviseert dus om PassThru te kiezen voor kanalen met een constante bitrate en geen bitrate beperking toe te passen.

Laatst gewijzigd door ArChie; 30 maart 2008 om 13:37