Los bericht bekijken
  #15  
Oud 18 februari 2008, 23:40
mas-'s schermafbeelding
mas- mas- is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 10 februari 2008
Locatie: Quicknet
Berichten: 13
Standaard

Citaat:
Tja gezien de meeste spam wordt verstuurd via poort 25 ben ik wel heel blij dat sommige providers zo verstandig zijn dit tegen te werken door poort 25 dicht te zetten.
Je begript wel dat alleen poort 25 *ingaand* dicht zit bij MK? Uitgaand is het volledig open. Ik kon op dit moment honderden mails/min. uitzenden. Alleen niks ontvangen.
Wel, niks van legitieme mailservers. Een spammer kon gewoon een ander poort gebruiken, hij is trouwens niet aan standards gebonden.

Nu kon ze zeggen, nauw, hulpt het mischien nix tegen een spammer als van binnen multikabel actief geholpen word. Maar het kan niemand meer per ongeluk een open relay draaien.

Klopt principieel, alleen als ik voor zon 2 jaaren iets over linux distibuties rondkeek, waren er alle standard MTA installaties tegen relaying per default afgedicht. Moet dus wel iemands iets heel stom handmatig open zetten. Dat kan wel gebeuren. Maar waarschijnlijker is het dan dat iemand zijn computer ook in het algemeen niet beveiligd. En de meeste spams worden al via botnets versturd. Geen verassing of? Windows zonder patches, oude windows versies, mensen die iets downloaden en zonder virusscanner openen etc. bestaan er meer dan open relays.

Bovendien zijn er minder ingrijpende en technisch betere oplossingen dan poort-blokkades. Poort dicht is alleen gewoon gemakkelijk voor de provider. Werkt ongeveer zo goed als hand af bij pijn in een finger.

Citaat:
Dat moeilijke gedoe over een niet bruikbare poort terwijl je via een alternatieve manier je eigen mailserver prima kan draaien begrijp ik werkelijk waar niks van.
Welke alternatieve manier? Ik heb geen echte. Lees mijn post nog eens. Ik ben (nog) Quicknet ADSL klant.

Bovendien leg ik ook graag uit, wat er aan een relay host flauw is:

1) Warom draai je een eigen mailserver? Om bepaalde dingen zelfs in de handen te neemen. En met een relay-host ontvang is de belangerijke helft al weer buiten je handen. Ad absurdum dus...

2) Een relay host werkt zo: Hij neemt alle mails voor jouw address aan en zet ze in een wachtrij na ontvangst. Dan stuurt hij ze laater aan jouw door. Verbinding komt dus van de relay-host IP en met hun HELO enzo bij jouw binnen. Tja, dan geen DNSBL checks meer. En alle beperkingen van het relay host gelden weer voor jouw. Max size, bepaalde attachments niet etc.

3) Greylisting? Werkt vooral als het selectief gebruikt word nog heel goed. Maar niet met een relay host, doe je toch dan alleen de relay greylisten.

4) De beste manier om spam te blokkeeren is het op RCPT of DATA stage direct via DENY - dus met "550 rejected as spam" af te wijzen. Ziet voor de spammer zo uit als of je mailaddress niet (meer) bestaat. Goed zo, kom je mischien van hun lijst af.
Doe je dat met een relay host is het al te laat. Je gaat dan allen zelfs spammen --> zie backscatter spam.

...en dit lijst kon nog langer. En de vraag warom kon de ISP niet op de relay host 2)-4) doen, nu, dat heeft verschillende reden warom ze dat niet slagen. Da wil ik hier niet even mee beginnen.

P.S.: En anders dan alleen zeuren kan ik ook een betere manier om zulke spam problemen tegen te gaan suggereren:

In plaats van poort 25 ingaand dicht gewoon een combinatie van rate-limiting op uitgaande poort 25 verbindingen plus --log directive. Zo kan niet veel spam uitlekken voordat de log het ziet en je het dicht zetten kunt na inspectie. Zoiets eist hoewel een goede abuse team. Blijkbaar heeft MK dit niet. Jammer. Met een simple linux router is het *een* commando in de router

iptables -A FORWARD -s ip.of.client -p tcp --dport 25 -m state --state NEW -m limit --limit 20/h --limit-burst 100 -j REJECT

Dan kunnen max. 100 spams plus 20/h doorgaan in de "worst-case" en via -j LOG zie je het snel en kunt nakijken wat er is en volledig dichtzetten als er spam uit komt.