Los bericht bekijken
  #4  
Oud 28 januari 2008, 09:32
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.453
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Barfman
Ik heb de standaard Motorola SBV5121E van multikabel gekregen, neem aan dat het geen router is toch?
De kabelmodems hebben nooit een router-functie in zich.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Barfman
Weet jij toevallig wat èèn van de betere routers zijn, en wat is het verschil tussen een draadloos router en een draadloos accesspoint.

Edit, is een draadloos accesspoint toevallig iets van een centraal punt in je huis waar je het signaal van de router mee opvangt, en via het accesspoint kan je dan meerdere apparaten aansluiten. Als ik het goed begrijp moet je dus wel een draadloos accesspoint hebben om meerdere apparaten aan te sluiten.
Voor het gebruik van meerdere computers op 1 kabelmodem (of ADSL modem) heb je een soort 'verdeelstation' nodig die de informatie vanaf het internet verdeelt naar de juiste computer. Zo'n verdeelstation heet een router, dat is een intelligent ding die onthoudt welke computer welke informatie heeft aangevraagd en stuurt het antwoord wat vanaf internet komt weer door aan de computer die het aangevraagd heeft. Het ip-adres wat je van je ISP krijgt (Multikabel in dit geval) komt dan in je router te staan. De aangesloten computers aan die router krijgen een lokaal ip-adres van de router. De router doet dan de vertaalslag van en naar de pc's.

Een draadloze router heeft dus router-functionaliteit en heeft tevens een draadloze toegangsmogelijkheid plus meestal een stuk of 4 aansluitingen waar je met een UTP-netwerk-kabel pc's kunt aansluiten.

Een accesspoint heeft géén router functionaliteit en kan alleen gebruikt worden als je een draadloze toegang wilt hebben op een netwerk waar al een router in gebruik is. Accesspoints waren vroeger iets goedkoper dan een router, maar tegenwoordig worden bijna alleen nog maar draadloze routers verkocht. Je kunt overigens een draadloze router altijd als accesspoint gebruiken, maar omgekeerd niet.
Let er dus op dat je een draadloze router koopt en geen accesspoint, tenzij je al een router hebt dan zou je een accesspoint kunnen kopen, maar een router mag ook.

Een goed merk is moeilijk, Linksys staat goed bekend, over Sweex hoor je wel wat mindere geluiden. Dit wil niet zeggen dat Linksys of Sweex speciaal goed of speciaal slecht functioneren, het is vaak een persoonlijke ervaring van iemand, bij anderen is de ervaring vaak anders. Misschien moet je wat rondkijken via Google naar test-resultaten en prijzen.

Kijk wel even naar de snelheid. Wireless B is maar 11Mbit en dus te langzaam tegenwoordig. Wireless G is 54Mbit en Wireless-N is een nieuwe standaard (die nog niet helemaal uitgestuiterd is, maar je kunt er wel al apparatuur voor kopen) die sneller en stabieler-qua-verbinding zou moeten zijn. Als je een router koopt (G of N) moet je computer ook een gelijke versie hebben om te profiteren van de hoogste snelheid. Een N router haalt dus alleen de hoogste snelheid als de laptop of pc ook een N interface gebruikt. Het is wel allemaal downwards compatible, dus een G of B werkt ook met een N maar op een lagere (G of B) snelheid.

(Je ziet als draadloze standaard ook de kreet 802.11.B, 802.11G of 802.11N dat is hetzelfde als wat ik hierboven Wireless B/G/N noem.)