Los bericht bekijken
  #49  
Oud 6 januari 2008, 17:25
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Esy
In principe kunnen ze toch alle streams via 1 netbeheerder aanbieden en het adminstratieve gedeelte (abbo's) via verschillende leveranciers?
Dat is ook precies wat Casema en Multikabel nu doen. Casema maakt het digitale signaal waarin alle kanalen zitten voor zowel Casema en Multikabel en beiden hebben hierop hun eigen pakketten die gekoppeld zijn aan hun eigen Irdeto Conditional Access System (CAS) met bijbehorende smartcard. Niet alle kanalen die de Casema abonnees kunnen ontvangen zijn opgenomen in de pakketten voor de Multikabel abonnees en omgekeerd, maar de kanalen zijn wel gewoon aanwezig alleen kan je ze niet bekijken door het ontbreken van de rechten via je smartcard. Er kan zonder probleem een volgend CAS worden opgenomen voor een derde aanbieder die weer zijn eigen kanalen indeling in pakketten heeft waarbij deze kan putten uit de gemeenschappelijke pool van kanalen en eventueel nog wat eigen kanalen kan toevoegen als daar nog ruimte voor is op de kabel. En die is er. Het is inderdaad een administratieve en contractuele aangelegenheid.

Citaat:
Wat die concurrentie betreft, ik vind iets pas concurrerend als dat hetzelfde qua aanbod en kwaliteit is.
ADSL blijft in de 'buitengebieden' nogal eens achter qua snelheid, Digitenne heeft een erg schraal aanbod qua zenders en voor satelliet-tv moet je weer zo'n skottelbraai aan de muur hangen.
En is dit veelal theoretische concurrentie door allerlei (technische) beperkingen. DVB-T is op mijn adres nog nauwelijks te ontvangen, voor IP-TV zit ik te ver van de centrale en met DVB-S zal de verhuurder moeilijk gaan doen. Dat weten de kabelbedrijven ook wel vandaar dat ze nog steeds om de haverklap met allerlei prijs opdrijvende aanpassingen komen want in veel gevallen kunnen de klanten toch geen kant op. Alleen van glasvezel initiatieven hebben ze voor het eerst last van serieuze concurrentie wat ze dus op allerlei mogelijke manieren proberen de kop in te drukken voordat de eerste schep de grond in gaat. Daarvoor gebruiken ze ook regelmatig hun branche vereniging NLkabel (voorheen VECAI) om te proberen via rechtzaken de boel tegen te werken voor het gemak maar even vergetend dat de kabelnetwerken die ze nu bezitten vroeger op exact dezelfde manier zijn ontstaan via allerlei CAI's.