Los bericht bekijken
  #6  
Oud 11 december 2007, 23:33
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Dat is nu net het probleem. We krijgen tegenwoordig niet meer dezelfde kwaliteit geleverd als de kwaliteit van het bronsignaal dat Casema krijgt aangeleverd. Casema schroeft in de multiplexers de originele bitrate van veel kanalen terug naar een lagere bitrate om zo meer kanalen in een Transport Stream te kunnen persen. Helaas komt tegenwoordig het digitale TV signaal voor de Multikabel abonnees uit de multiplexers van Casema dus ook hier is de beeldkwaliteit vermindert t.o.v. de beeldkwaliteit die we vroeger van Multikabel kregen omdat Multikabel niet aan bitrate beperking deed. Ook @Home als één van andere Zesko kabelbedrijven doet dit bij mijn weten niet wat wel blijkt uit bitrate metingen die de maker van de digitale kabeltelevisie website af en toe maakt in vergelijking met de bitrate zoals die bij Casema/Multikabel klanten binnenkomt.

Casema beperkt de bitrate door MPEG informatie uit te filteren uit het originele bronsignaal. Simpel gezegd er wordt MPEG data weggelaten, een techniek waarbij ze het signaal niet opnieuw moeten MPEG encoderen. Die bitrate beperking kunnen ze procentueel per digitaal kanaal instellen. Het weglaten van MPEG data gaat ten koste van de details in beeld en het beeld wordt er onrustiger/schokkiger door. Naar mate het LCD/Plasma TV scherm groter wordt ga je dit soort kwaliteitsverlies meer zien, maar als je er oog voor hebt kan je het ook al waarnemen met een kleiner formaat CRT TV. Door de toegepaste bitrate beperkings techniek heeft dat invloed op zowel de lage als de hoge bitrate kanalen. Van een hoge bitrate kanaal gaat dus net zo goed de beeldkwaliteit achteruit door de bitrate beperking waarin de mate afhankelijk is van de procentuele instelling voor het kanaal in de multiplexer.

Op basis van de laatste bitrate meting die ik destijds heb gemaakt van het digitale TV signaal zoals dat door Multikabel zelf werd doorgegeven heb ik een vergelijking gemaakt hoe dat nu is sinds dat signaal bij Casema vandaan komt voor de kanalen die destijds bij Multikabel een constante bitrate hadden. Voor nagenoeg alle kanalen in onderstaand overzicht geldt dat het niet langer een constante bitrate is, maar een variabele bitrate is geworden. Een eerste teken dat Casema aan het bronsignaal zit te rommelen. Dit geldt ook voor de hoge bitrate kanalen in dit overzicht die door de afrondingen gelijk lijken te zijn aan constante bitrate die ze destijds bij Multikabel hadden. Dat geeft alleen maar aan dat Casema bij die kanalen de bitrate beperking niet volledig uit heeft gezet, maar toch nog steeds een lage procentuele bitrate beperking toepast. Bij volledig uit is de bitrate immers constant en niet licht variabel.Overigens blijkt het beperken van de bitrate door Casema in veel gevallen niet noodzakelijk te zijn als Casema de kanalen wat handiger over de Transport Stream zou verdelen. Onderzoek van de vrije ruimte in de Transport Streams wijst namelijk het volgende uit:

Code:
TS 1 -> 9,5 mbps
TS 2 -> 5,6 mbps
TS 3 -> 3,6 mbps
TS 4 -> 12,5 mbps
TS 5 -> 8,9 mbps
TS 6 -> 7,5 mbps
TS 7 -> 11,5 mbps
TS 8 -> 1,2 mbps
TS 9 -> 3,7 mbps
TS 10 -> 5,1 mbps
TS 11 -> 6,3 mbps
TS 12 -> 7,7 mbps
TS 13 -> 5,8 mbps
TS 14 -> 5,1 mbps
TS 15 -> 4,7 mbps
TS 16 -> 0,4 mbps
TS 17 -> 2,0 mbps
TS 18 -> 3,5 mbps
TS 19 -> 1,4 mbps
TS 20 -> 0,9 mbps
TS 21 -> 10,5 mbps
TS 22 -> 10,9 mbps
TS 23 -> 9,7 mbps
TS 24 -> 15,4 mbps
Het lijkt er echter op dat Casema er standaard vanuit gaat dat de klanten het niet merken en dus standaard de bitrate beperking op de kanalen aan zet in plaats van dit alleen toe te passen op een zo beperkt mogelijk aantal kanalen wanneer er echt sprake is van ruimte gebrek in een Transport Stream.

Helaas kan je door deze acties van Casema dus niet langer zeggen dat een kanaal dat van origine bij Casema binnenkomt met een hoge bitrate ook altijd een goede beeldkwaliteit zal hebben als aan de klanten wordt doorgegeven. Dat is tegenwoordig namelijk afhankelijk van de procentuele bitrate beperking die ze op het kanaal toepassen. Toen we net over gingen op het signaal van Casema werden de Nederlandse publieke kanalen veel meer geknepen dan nu het geval is. Normaal is de bitrate van die publieke kanalen afgerond zo'n 8.2 mbps (constant), maar dat was toen nog maar 7.4 mbps. Na publicatie van die meting heeft Casema die instelling snel aangepast zodat het tegenwoordig weer zo'n 8.2 mbps al is het nog steeds licht variabel in plaats van constant.

Als klanten van de Zesko kabelbedrijven hebben we dus de pech dat ons signaal tegenwoordig door Casema gemaakt wordt. Zouden we zijn toegevoegd aan het netwerk van @Home dan was er aan de beeldkwaliteit niet veel veranderd. In de toekomst blijven dit twee aparte kopstations die ieder een deel van het netwerk bedienen, dus we kunnen alleen maar hopen dat er bij Casema ooit nog een keer besloten wordt om niet langer te rommelen aan de bitrate zodat we dan net als de @Home klanten van de Zesko kabelbedrijven weer de originele bitrate/beeldkwaliteit van het bronsignaal krijgen.