Los bericht bekijken
  #19  
Oud 30 oktober 2007, 15:18
Adejong's schermafbeelding
Adejong Adejong is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 26 juni 2004
Locatie: Alkmaar / UPC
Ziggo Internet: Abbo: Alles-in-1-Basis
DTV: UPC Mediabox, Sony KDL-37EX720, Sony KDL-48W605B
Berichten: 276
Standaard

Internetpionier waarschuwt voor adressentekort
bron: Webwereld

Dinsdag 30 oktober 2007, 13:34 -
Internetaanbieders moeten snel overstappen op IPv6, want de huidige ip-adressen zullen tegen 2010 op zijn. Hiervoor waarschuwt vertrekkend ICANN-voorzitter Vint Cerf.


Als er niets gebeurt, bestaat het risico dat mensen niet meer online kunnen omdat er geen ip-adressen meer zijn, aldus Cerf in een interview met de BBC. Het huidige IPv4 voorziet in vier miljard adressen, maar vanwege de enorme toename van het internetgebruik kan er een tekort ontstaan.

IPv6 kan uitkomst bieden, maar hiervan gaat de uitrol erg traag. Cerf begrijpt wel waarom internetaanbieders dit nieuwe systeem nog niet aanbieden. "Hun klanten vragen er nog niet naar. Ik zie het als mijn taak om hen over te halen wel naar IPv6 te vragen."

Kosten

Cerf verwacht wel dat het gebruik van IPv6 volgend jaar zal toenemen. Een bijkomende moeilijkheid is dat IPv6 en IPv4 niet op elkaar aansluiten, zodat internetaanbieders twee systemen tegelijk zullen moeten draaien, waardoor de kosten hoger zijn. In China, Korea en Japan is de uitrol van IPv6 al wel begonnen en de EU onderzoekt nu hoe het nieuwe systeem ook in Europa kan worden gestimuleerd.

Boeken

Vint Cerf zal deze maand vertrekken als ICANN-voorzitter. In een interview met AP zegt hij zijn nieuwe vrije tijd te willen besteden aan de vijf boeken die hij in de pen heeft. In een publicatie beschrijft Cerf de eerste tien of twintig jaar van het internet, waarvan hij zelf aan de wieg heeft gestaan. Hij heeft nog geen uitgever gevonden.

Naast zijn werkzaamheden als auteur blijft Cerf actief als chief internet evangelist bij Google, erevoorzitter van het IPv6 Forum en ondersteuner van NASA's Jet Propulsion Laboratory. [eind]


Lijkt me ondertussen wel slim om er eens mee te gaan testen...(als dat nog niet gebeurd.)