Los bericht bekijken
  #2  
Oud 18 juli 2007, 10:48
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Welkom in de Wondere Wereld van digitale TV, resoluties, HDTV en SDTV kanalen. Multikabel geeft via de kabel twee soorten digitale TV kanalen door, namelijk SDTV kanalen (de meeste) en HDTV kanalen (een stuk of vijf). Met een SDTV ontvanger kan je alleen de SDTV kanalen weergeven. Met een HDTV kanalen kan je de HDTV en SDTV kanalen weergeven, mits je natuurlijk ook abonnementen hebt afgesloten voor pakketten waarin beide kanaal types voorkomen.

SDTV kanalen hebben een 576 resolutie in de schermverhoudingen 4:3 en 16:9. HDTV kanalen een 720 of 1080 resolutie in de schermverhouding 16:9. Voor beide type ontvangers geldt dat via de SCART aansluiting altijd een 576 resolutie wordt doorgegeven. De Samsung DCB-H360R HDTV ontvanger zal dus een HDTV kanaal via de SCART aansluiting terug schalen naar een 576 resolutie dat je dan kan opnemen met je DVD recorder. In je DVD recorder komt dit via de SCART aansluiting als een analoog TV signaal binnen waarop je alle handelingen kan los laten die je ook gebruikt bij het opnemen van analoge TV kanalen. Van een verschil tussen SDTV en HDTV is dus via de SCART aansluiting geen sprake meer.

De Samsung DCB-H360R HDTV ontvanger kan ook SDTV kanalen opschalen naar 720 en 1080 resoluties voor weergave via de component en/of HDMI aansluiting. In feite moet een HD (Ready) TV dit ook zelf doen met SDTV signalen in een 576 resolutie om de boel passend te maken op een resolutie van het LCD scherm, maar de ontvanger doet dit wat beter omdat deze beschikt over het originele onbewerkte digitale SDTV signaal van het kabelbedrijf. Hoe je het echter ook wendt of keert, bij opschalen naar hogere resoluties moet er wat bij verzonnen worden want het SDTV bron signaal wordt aangeleverd in een lagere resolutie en het ene apparaat heeft betere opschaal kwaliteiten dan het andere apparaat.

Het is lastig om je een goed advies te geven. Als je HDTV kanalen wilt kunnen ontvangen, dan is er op dit moment maar één keuze namelijk de Samsung DCB-H360R. Als dat geen "must" is dan heb je wat meer keus, maar helaas zijn er nog geen aanbevolen ontvangers met een HDMI aansluiting en opschaling voor SDTV kanalen. Er bestaan wel dergelijke ontvangers, maar niet in het rijtje van de aanbevolen kabel ontvangers.

Misschien is het beste advies wel om voorlopig eerst een goedkope standaard ontvanger aan te schaffen, die zijn er al voor onder de 100 euro, en dan nog even af te wachten tot de Scientific Atlanta HDTV PVR op de markt komt. Gezien hetgeen je wil denk ik dat die beter aansluit bij je wensen.