Los bericht bekijken
  #1  
Oud 18 juli 2007, 09:39
jojet's schermafbeelding
jojet jojet is offline
Member
 
Geregistreerd: 31 augustus 2005
Locatie: -multikabel
Berichten: 55
Standaard Verschil SD en HD ontvanger(s)

Hallo,

Ben inmiddels serieus aan het overwegen om naar digitale ontvangst over te stappen. Heb inmiddels bij familie en vrienden een en ander gezien (o.m. SD via een humax en HD via de bekende samsung) en het zag er allemaal prima uit. De HD uitzendingen waren helemaal prachtig om te zien (op een HD teady toestel uiteraard). Op een aantal punten ben ik er niet uit en heb ik zo 1-2-3 hier ook niet kunnen vinden.

In de eerste plaats het volgende: is er verschil in uitzend-kwaliteit tussen een SD en een HD ontvanger? Ik bedoel hiermee de kwaliteit t.a.v. de gewone (niet-HD) uitzendingen. Is het zo dat een HD-tuner ook een beter SD signaal genereert. Het lijkt mij niet, maar ik kan daar verder niets over vinden.

In de tweede plaats: als ik via mijn dvd-recorder opneem via de HD-tuner (die single is) van een HD-signaal krijg ik dan dezelfde HD kwaliteit? Ook dit lijkt mij niet aangezien de beperking ligt in de DVD-recorder met de beperktere resolutie, toch?

Achterliggende gedachte bij dit alles is dat ik nog niet weet of ik een single tuner danwel twintuner decoder wil. De HD ontvanger lijkt mij vooral mooi vanwege de ontvangst van de drie HD kanalen maar als ik dat niet kan vastleggen via de DVD-recorder wordt het argument al weer minder voor een HD-ontvanger. Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat wanneer je opneemt via de DVD-recorder in een stand anders dan de hoogste kwaliteit je uiteindelijk geen/nauwelijks verschil ziet tussen een opname van een digitale bron en een analoge bron en dat zou dan toch weer pleiten voor de HD ontvanger zodat ik in ieder geval de HD uitzendingen kan bekijken.

Vooralsnog neig ik op grond van het vorenstaande naar de HD-ontvanger aangezien ik dan het voordeel heb wel in HD te kijken en voor mijn opnames via de DVD-recorder uiteindelijk toch geen verschil zal zien tussen de analoge en digitale bron.

Iemand anders die ook door dit soort "gedachtenproces" is gegaan of aanvulling kan geven waar mogelijke aanname-fouten zitten in mijn overwegingen?


john