Los bericht bekijken
  #125  
Oud 4 juli 2007, 20:55
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CeeS
De status van de huidige storing is dat er een storing in het provisioning systeem zit waar nog steeds aan gewerkt wordt.
Even wat uitleg voor het geval dat mensen zich afvragen wat nu eigenlijk een "provisioning systeem" is.

Met het provisioning systeem wordt het Irdeto Conditional Access System (CAS) bedoeld. In het Irdeto systeem worden de smartcards van klanten geregisteeerd, wordt bij elke smartcard vastgelegd op welke pakketten de klant een abonnement heeft genomen en is van elk pakket vastgelegd welke kanalen erbij horen. Op basis van die informatie worden dan de zogenaamde Entitlement Management Message (EMM) berichten aangemaakt die via alle Transport Streams naar de ontvangers worden gestuurd. Die EMM berichten worden gebruikt door de smartcard om te kunnen bepalen voor welke kanalen je wel en niet gerechtigd bent om te mogen kijken. Als de EMM informatie voor je smartcard ontbreekt of niet correct is dan krijg je de bekende E19 melding omdat de smartcard niet expliciet verteld wordt dat je wel mag kijken naar het kanaal.

Als de smartcard registratie en/of de bijbehorende vastgelegde pakket abonnementen en/of de kanalen verdeling over de pakketten corrupt is geraakt dan heeft dat tot gevolg dat er mensen niet langer digitale kanalen kunnen kijken hoewel het digitale TV signaal nog wel gewoon aanwezig is. De ontvanger kan echter het kanaal niet decoderen (van encryptie ontdoen) omdat de smartcard één van de benodigde decoderingssleutels niet vrij wil/kan geven.

Dit komt overeen met het gedrag dat we de laatste dagen met z'n alleen hebben kunnen ervaren. De hamvraag is waarom de informatie die is vastgelegd in het Irdeto systeem corrupt is geraakt. Er moesten wel per 1 juli een groot aantal wijzigingen worden doorgevoerd in die vastgelegde informatie in het Irdeto systeem:
  • Er moesten 5 nieuwe pakketten worden gedefineerd;
  • Het oude Plus pakket moest worden verwijderd;
  • De kanalen verdeling over de verschillende pakketten moest worden aangepast;
  • De aan het Standaard pakket gekoppelde abonnement moest worden aangepast;
  • De aan de geregisteerde smartcards gekoppelde abonnementen moest worden aangepast door het verdwijnen van het pluspakket.
  • De door de klanten gekozen vervangende pakketten voor het plus pakket moesten geactiveerd worden;
  • Etc.
De kans bestaat dat er bij het doorvoeren van al die wijzigingen vanaf 1 juli om middernacht iets mis is gegaan waardoor de informatie in het Irdeto systeem corrupt is geraakt met als gevolg de storing van de afgelopen dagen. Pure speculatie mijnerzijds natuurlijk, maar het is mij net iets te toevallig dat de storing van het Irdeto systeem optrad op het moment dat de genoemde wijzigingen doorgevoerd en geactiveerd moesten worden.