Los bericht bekijken
  #11  
Oud 11 juni 2007, 14:25
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard Re: Kabel frequentie plan van Multikabel

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ArChie
Het gaat echter verkeerd bij de frequentie overgangen van de digitale kanalen naar de analoge kanalen. Om de één of andere reden is namelijk door Multikabel niet dezelfde start frequentie gebruikt om de veelvouden van 8 MHz op de gehele frequentieband uit te zetten voor de analoge en digitale kanalen. Als 176 MHz even wordt gezien als de start frequentie voor de analoge TV kanalen dan is 178 MHz als het ware de start frequentie voor de digitale kanalen wanneer dit wordt teruggerekend. Iemand heeft bij Multikabel dus niet goed zitten opletten toen het frequentie plan voor de digitale kanalen werd toegevoegd aan het frequentie plan voor de analoge kanalen.
De frequentie zoals ze vermeld worden voor een analoge zender betreft de frequentie van het videosignaal. Uit http://www.mastervideo.com/palbg_chart.htm blijkt voor analoge TV het gebruikte spectrum niet symmetrisch rond de opgegeven frequentie te liggen: Bijv. kanaal 8 zit op 196.25 MHz (Multikabel maakt niet gebruik van het standaard raster, daarom overal + en -), en dat is de frequentie van het videosignaal. Audio is apart gemoduleerd en zit dan op 201.75. PAL Video is altijd 5.0 MHz breed, en audio zit 5.5 MHz boven video. Gebruikt spectrum loopt van 195-202MHz.

Dus analoog lijkt aan 7 MHz genoeg te hebben. Hoeveel ruimte er tussen twee kanalen zit lijkt per land en per band (UHF/VHF) te verschillen tussen 7 en 8 MHz. 7 MHz afstand kan, en wordt ook door bijv. @Home en REKAM gebruikt.

Bij digitaal is de opgegeven frequentie wel het centrum, en loopt het gebruikte spectrum van 4 Mhz onder centrumfrequentie tot 4 MHz daarboven.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ArChie
Het gevolg is dat de volgende Transport Streams een overlap hebben van 2 MHz met een analoog kanaal, wat verstoringen door interferentie kan veroorzaken:
  • Transport Stream 3
  • Transport Stream 4
  • Transport Stream 6
  • Transport Stream 7
  • Transport Stream 8
  • Transport Stream 9
  • Transport Stream 21
  • Transport Stream 22
Ook zitten er diverse kleine bandbreedte ruimtes van 2 of 6 MHz tussen de kanalen omdat de analoge en digitale frequentie plannen niet goed op elkaar aansluiten. Die kleine tussenruimtes zijn in feite versplide bandbreedte omdat die niet meer te gebruiken zijn voor analoge of digitale kanalen. Als de analoge en digitale frequentie plannen echter goeg op elkaar hadden aangesloten dan waren die kleine tussenruimtes er ook niet geweest, omdat die weg zijn te strepen tegen de overlap van 2 MHz die er nu is bij een aantal digitaal naar analoog overgangen.
in jouw voorbeeld :

>Transport Stream 22 474 470-478
>RNN7 480 476-484

moet dat voor RNN7 worden 480, van 478 tot 486. Al jouw 'overlappen' hebben eerst een digitale stream, en dan een analoge (analoog zit in werkelijkheid dus hoger dan de opgegeven videofrequentie.)

Andersom, een paar plekken waar jij 2 MHz ruimte denkt te zien, is dat altijd door een analoge zender gevolgd door een digitale stream. Die ruimte is er dus niet echt....

De analoge en digitale rasters kloppen dus wel.