Los bericht bekijken
  #1  
Oud 1 juni 2007, 21:43
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard Ontbrekende DVB ondertiteling bij Multikabel

Voor de aardigheid maar eens een lijstje laten opmaken van kanalen met DVB ondertiteling bij @Home om dat te vergelijken met het DVB ondertiteling aanbod bij Multikabel.

Kanalen met DVB ondertiteling bij @Home:
Code:
Kanaal:      DVB ondertitelingstaal
Nat Geo Wild   Nederlands
E! Entertainment Nederlands
Zone Reality   Nederlands
Zone Club     Nederlands
Boomerang     Nederlands
Extreme Sports  Nederlands
Discovery HD   Nederlands
BBC One      Engels
BBC Two      Engels
BBC Three     Engels
BBC Four     Engels
Kanalen met DVB ondertiteling bij Multikabel:
Code:
Kanaal:      DVB ondertitelingstaal
Nat Geo Wild   Nederlands
Zone Reality   Portugees
Travel Channel  Sloveens, Portugees
BBC Three     Engels
BBC Four     Engels
BBC Prime     Hebreeuws, Tsjechisch, Pools, Hongaars, 
         Roemeens, Italiaans, Servisch
Voornamelijk het ontbreken van Nederlands-talige DVB ondertiteling bij een aantal kanalen bij Multikabel is een slechte zaak. Zone Reality, Zone Club en Extreme Sports zijn kanalen die Multikabel net als @Home van Digital Media Centre (DMC) betrekt, dus als @Home de Nederlands-talige DVB ondertiteling van DMC krijgt dan lijkt mij het sterk dat Multikabel die niet krijgt. Kennelijk is er weer ergens een nieuwsbrief of mailtje blijven hangen waardoor Multikabel vergeten is om de kanalen bij te werken.

Dit zie je ook bij Nat Geo Wild en BBC Prime. Bij die kanalen wordt kennelijk automatisch de DVB ondertiteling opgenomen in de Transport Stream van Multikabel, maar dat hebben ze niet door waardoor de benodigde CA_descriptors voor het decoderen van de gecodeerde DVB ondertiteling datastromen ontbreekt.

DVB ondertiteling is duidelijk een stap vooruit ten opzichte van ondertiteling via teletekst, maar zoals gewoonlijk wordt er door Multikabel weinig aandacht besteed aan dat soort verbeteringen. Je mag toch hopen dat ze weten wat DVB ondertiteling is. Misschien moeten ze het topic Ondertiteling digitale tv nog eens doorlezen.

Opvallend is overigens dat er bij Multikabel wel DVB ondertiteling was op Discovery HD, maar dat dit nu weer verdwenen is. Bij Casema wordt ESPN Classic Sports ook met Nederlands-talige DVB ondertiteling doorgegeven. Er zijn tegenwoordig dus best een aantal buitenlandse kanalen met Nederlands-talige DVB ondertiteling, maar dat moet je als kabelbedrijf wel actief in de gaten houden. Ook een taak die bij goede dienstverlening hoort of moeten de klanten nu werkelijk alles voorzeggen?