Los bericht bekijken
  #2  
Oud 1 juni 2007, 11:10
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard Re: Capaciteit digitale televisie

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door pboes
Hoe groot is de capaciteit eigenlijk van digitale televisie?
Daar valt niet zomaar even een getal aan te hangen. In theorie loopt de te gebruiken frequentie band voor digitale kabel ontvangers van zo'n 47 MHz tot 862 MHz. De bandbreedte van een Transport Stream die gebruikt wordt om één of meerdere digitale kanalen door te geven is 8 MHz. Dat zou theoretisch neer komen op zo'n 100 Transport Streams als er verder helemaal niets op de kabel zou zitten. Een multiplexer die gebruikt wordt om een Transport Stream op de kabel te zetten kan zo'n 8 digitale kanalen in één Transport Stream stoppen waardoor je theoretisch op zo'n 800 digitale kanalen zou komen.

Tot zover de theorie. In de praktijk werkt dit natuurlijk allemaal iets anders. Om te beginnen worden er ook analoge kanalen doorgegeven op de kabel die elke ook 8 MHz bandbreedte in beslag nemen. Multikabel geeft op dit moment 35 analoge TV kanalen door waarvan de frequenties niet te gebruiken zijn voor digitale TV kanalen. Dus van de 100 Transport Streams voor digitale kanalen blijven er nog maar 65 over. Verder zitten er natuurlijk analoge radio kanalen op de kabel, neemt internet kabel frequenties in beslag en zijn een aantal frequentie gebieden op de kabel eigenlijk niet te gebruiken door interferentie van buitenaf veroorzaakt door allerlei draadloze apparatuur en andere zendsystemen.

Daarnaast verlangen wij een goede kwaliteit van de digitale kanalen. Hoe hoger de kwaliteit van een digitaal kanaal, hoe hoger de bitrate. In een Transport Stream is momenteel ruimte voor 38 Mbps. Kwalitatief goede kanalen (Nederland 1, 2 3 en de Film 1 kanalen) worden met een bitrate van 7 tot 8 Mbps doorgegeven waardoor er maar ruimte voor 4 tot 5 digitale kanalen per Transport Stream overblijft. Dat wordt nog minder als er ook meer digitale HDTV kanalen op de kabel gaan komen. Een MPEG-4 HDTV kanaal als National Geographic HD neemt zo'n 14 Mbps in beslag binnen een Transport Stream. Met MPEG-2 HDTV kanalen is dat nog meer.

Bij Multikabel worden momenteel 23 Transport Streams doorgegeven met digitale kanalen. Binnen die Transport Streams is nog wel ruimte voor een aantal extra kanalen en ook zijn er in ieder geval 3 frequenties waarop Multikabel in het verleden test Transport Streams heeft gehad. Verder zijn er volgens mij nog wel een aantal ongebruikte frequenties te vinden in de volledige frequentie band.

Houdt er ook rekening mee dat kabelbedrijven het argument dat er geen ruimte meer is op de kabel ook nog wel eens willen gebruiken als reden om kanalen van de kabel te kunnen halen terwijl dat technisch niet de waarheid is. Ik meen dat bijvoorbeeld @Home vorig jaar ook een keer zo'n actie heeft gehad, maar dat ondertussen het aantal kanalen al weer is toegenomen. De benodigde apparatuur om digitale kanalen op de kabel te zetten zoals de multiplexers is behoorlijk duur. Een kabelbedrijf zal er dus liever voor kiezen om wat kanalen uit bestaande Transport Streams te vervangen door nieuwe dan direct een nieuwe Transport Stream te beginnen.

Je merkt het: Geen eenduidig antwoord op je vraag. Dat is in de praktijk gewoon niet te geven omdat het van veel factoren afhankelijk is.

P.S. Je avatar doet het niet meer.