Los bericht bekijken
  #40  
Oud 8 mei 2007, 23:18
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Conclusies
Ik had gehoopt dat Multikabel nog met een reactie zou komen, maar helaas kan ik nergens ook maar enige informatie vinden over de problemen die zich hebben voor gedaan met de PVR's. Niet op de website van Multikabel, niet op het TV Informatie kanaal en ook niet op de teletekst pagina's van Multikabel. Uit dit voorval zijn natuurlijk nog wel een aantal conclusies te trekken.

Opname beperkingen PVR's
Het was voor sommigen al min of meer bekend dat de kabelbedrijven in samenwerking met Irdeto een extra beveiliging hadden ontwikkeld in de Irdeto codering zodat de Irdeto kabelbedrijven zelf kunnen bepalen of bepaalde digitale kanalen alleen gecodeerd opgenomen mogen worden. Ik heb daarover bij de introductie van de PVR's op dit forum een persbericht van Irdeto gepubliceerd.

Wat in dat persbericht echter niet terug te vinden is dat de Irdeto kabelbedrijven ook beschikken over de mogelijkheid om bepaalde digitale kanalen of groepen van kanalen volledig uit te sluiten van de opname mogelijkheden van een PVR. Dat dit mogelijk is heeft het voorval bij Multikabel wel duidelijk gemaakt. Daarbij is ook duidelijk geworden dat dit ook gevolgen heeft voor de timeshift functionaliteit van de PVR's wat in feite ook bewerkstelligd wordt middels het opnemen van het kanaal dat bekeken wordt.

Dat het hier geen eenmalig "bugje" in het Irdeto coderingssysteem betreft wordt onomstotelijk bewezen door het feit dat de PVR's voor deze situatie zelfs over een speciale foutmelding beschikken, namelijk E100-32: "Timeshift of opname is niet toegestaan door programma aanbieder". Deze foutmeldingscodes verzinnen de fabrikanten niet zelf, maar zijn door Irdeto opgelegde foutmeldingen die alle goedgekeurde ontvangers in bepaalde situaties moeten tonen. Daarop wordt speciaal gelet tijdens de goedkeuringstesten voor een ontvanger.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mediawebhosting
Wat mij nog het meeste irriteert is dat deze optie kennelijk mogelijk is, een soort betutteling van buitenaf welk programma of zender wel of niet opgenomen zou mogen worden. Hier wordt in de handleiding niet over gesproken maar gaan we absoluut in de toekomst nog vaker, maar dan als bewuste keuze van Multikabel of een omroep zoals FILM1, nog over horen
Mediawebhosting merkt hier terecht op dat deze mogelijke beperkingen absoluut niet vermeld worden in de handleidingen van de PVR's. Ook is er op de websites van de Irdeto kabelbedrijven geen enkele waarschuwing te vinden en toevallig is deze E100-32 foutmeldingscode ook niet opgenomen in foutmeldingen lijst van Multikabel.

Ik kan mij dan ook niet aan de indruk ontrekken dat deze mogelijke opname beperking bewust door de Irdeto kabelbedrijven stil wordt gehouden. Het is immers niet bepaald reclame voor het digitale TV product en de PVR's wat de grootschalige acceptatie van digitale TV zou kunnen tegenwerken. De kabelbedrijven hebben het natuurlijk liever over de voordelen dan de nadelen. Daar komt bij dat dergelijke beperkende mogelijkheden voor zover mij bekend niet geïmplementeerd zijn bij de concurrentie zoals CanalDigitaal (DVB-S) en Digitenne van KPN (DVB-T), dus goed voor de strijd met de concurrentie kan het ook niet zijn. Maar daar mag een ieder natuurlijk zijn eigen mening over vormen.

Afhandeling meldingen door de Helpdesk
Er wordt hier op dit forum al langer over geklaagd, maar telkens blijkt maar weer dat meldingen van gebruikers niet serieus worden genomen door de Helpdesk van Multikabel. Ik had gehoopt dat Multikabel van het voorval van de E19 problematiek van de Samsung DCB-P850R geleerd zou hebben en haar Helpdesk personeel nieuwe instructies had gegeven met betrekking tot de afhandeling van digitale TV probleem meldingen van gebruikers. Helaas is dat dus nog steeds niet gebeurd en gaat Multikabel dus gewoon door met het verspreiden van onzin via de Helpdesk medewerkers. Daarbij wordt iedereen en alles als de veroorzaker van problemen met Digitale TV aangewezen, maar aan Multikabel zelf kan het nooit en te nimmer liggen. Dat daarbij de ontvanger fabrikanten, de leveranciers en de makers van digitale kanalen continu de zwarte piet krijgen toegewezen dat boeit Multikabel totaal niet zolang zij hun straatje maar schoon kunnen vegen. En dat terwijl hier op dit forum nu toch al meerdere keren is vastgesteld dat veel problemen weldegelijk door Multikabel zelf veroorzaakt worden.

Het vraaggesprek dat mokanu10 had met een helpdesk medewerker een dag nadat de eerste meldingen al waren binnengekomen bij de helpdesk kan deze ondertussen belachelijke toestand niet beter illusteren:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mokanu10
Ik heb op 5 mei om 10.30 uur contact gehad met een helpdeskmedewerker. Die vertelde dat het probleem niet bij multikabel zit. Ook als er softwarematig of hardwarematig wat bij multikabel wordt veranderd en daarna werkt de ontvanger niet goed, dan ligt het niet aan multikabel, maar aan het apparaat. Het is geen apparaat van Multikabel, dus is het hun probleem niet. Ik vroeg aan hem of zij op de helpdesk wel op de hoogte waren als er in het aangeboden signaal wat veranderd is. Dat bevestigde hij. Dus vroeg ik dat als er klachten binnen komen na een signaalverandering of er dan geen lichtje gaat branden van dat kan wel met die verandering te maken hebben. Dit was niet het geval, het ligt niet aan het signaal, maar aan de apparatuur.
En hoe moeilijk kan het nu eigenlijk zijn? De klanten bellen op met een probleem waarbij de PVR notabene een voorgedefinieerde foutmeldingscode toont, namelijk E100-32. Alles wat een Helpdesk medewerker in dit geval hoeft te doen is controleren of het kanaal waarop de melding getoond wordt voorkomt op de lijst van kanalen waarvoor de opnames geblokkeerd zijn. Zo ja, dan netjes uitleggen aan de klant wat er aan de hand is en zo nee, dan een registratie maken van de melding in het systeem, onmiddelijk de technische dienst op de hoogte stellen dat er kennelijk iets goed fout gaat en de klant vriendelijk bedanken voor het feit dat deze een fout bij Multikabel heeft ontdekt dat zo spoedig mogelijk hersteld zal worden. Dat hoeft toch geen ingewikkeld Helpdesk script te zijn en zo zijn voor alle voorgedefinieerde foutmeldingscodes redelijk eenvoudige Helpdesk scriptjes op te stellen. Die vaste codes zijn immers niet voor de lol verzonnen, maar juist met dit doel voor ogen.

Geen storingsmeldingen van Multikabel
Aangezien er hier op het forum na een paar meldingen al direct duidelijk was dat er iets goed mis was gegaan bij Multikabel kan het niet anders zijn dan dat dit ook bekend was bij Multikabel zelf. Er is maar een beperkte groep gebruikers die de forums weet te vinden en er is nog een beperktere groep die ook daadwerkelijk de moeite neemt om de ervaringen op het forum te melden. Je kan er dus vanuit gaan dat de meeste mensen de Helpdesk bellen bij problemen. Er heeft echter nooit een storingsmelding met bijbehorende uitleg van Multikabel op de website of teletekst gestaan. Het gaat hier niet om probleem bij één of twee gebruikers, maar om een probleem dat alle gebruikers van een PVR heeft getroffen.

Het feit dat er geen enkele vorm van mededeling van Multikabel is over dit probleem toont maar weer aan dat Multikabel er liever voor kiest om dit soort zaken in de doofpot te stoppen, waarbij men ondertussen de klanten in vertwijfeling achterlaat. Die klanten krijgen immers via de Helpdesk doodleuk te horen dat het aan hun ontvanger ligt en dat Multikabel er verder niets aan kan doen. Ze moeten het zelf maar uitzoeken. Hier heb je een kluitje en daar is het riet...

Dat er weer ten onrechte allerlei dealers en fabrikanten lastig gevallen worden door klanten die dan zelf maar opzoek gaan naar een oplossing interesseert Multikabel geen bal. Hun goede naam is gered en daar gaat het om. Dat ze zich ondertussen feitelijk belachelijk maken door het probleem alsnog op te lossen op maandag daar kraait toch geen haan meer naar, want de meeste gebruikers zijn allang weer blij dat het weer werkt. Sommigen zullen zelfs Multikabel bedanken voor het oplossen van een probleem dat Multikabel zelf veroorzaakt heeft.

Deze houding van Multikabel hebben we al meer mogen ervaren, zoals bijvoorbeeld bij de eerder genoemde E19 problematiek met de Samsung DCB-P850R. Jammer genoeg wordt er niet van geleerd. Hopelijk kan de MGV zich eens sterk maken voor verbeteringen op dit gebied, want je kan gewoon wachten op het volgende voorval.