Los bericht bekijken
  #34  
Oud 16 april 2007, 11:08
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Voor de aardigheid heb ik het antwoord van Multikabel nog eens geanalyseerd op basis van de informatie van de KingOfSat website met betrekking tot de Eurosport kanalen op de diverse satellieten.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
Eurosport: er is nogmaals een analyse van de satelliet feed gedaan en er is geen Engelse audiofeed beschikbaar. De engelse audiofeed is wel beschikbaar via CanalDigitaal. Wij gebruiken echter een andere satelliet. Welke satelliet wij gebruiken wordt bepaald door Eurosport zelf. Wij mogen dus niet zomaar een andere feed gebruiken.
Zoals ik eerder al aangaf zijn er voor zover mij bekend maar twee Eurosport uitvoeringen die een audio stream bevatten met de Nederlandse taal:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ArChie
Hotbird 7A: Bevat o.a. PID 2562 voor Engels en PID 2564 voor Nederlands
Astra 1H: Bevat o.a. PID 113 voor Engels en PID 112 voor Nederlands
Aangezien Eurosport via Astra 1H deel uit maakt van het CanalDigitaal & UPC Direct package kan de "andere satelliet" waar Multikabel het over heeft dus alleen de Hotbird 7A zijn. Aangezien Eurosport via de Hotbird 7A veel verschillende audio streams bevat lijkt dat een uitvoering te zijn die speciaal is samengesteld voor de digitale TV providers zodat Eurosport de providers in Europa van hetzelfde Eurosport kanaal gebruik kan laten maken zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld CanalDigitaal.

Deze uitvoering van Eurosport bevat één video stream met PID 2577 en een hele lijst audio streams, namelijk:
Code:
PID  Taal
2562 Engels
2563 Grieks
2564 Nederlands
2565 Pools
2566 Russisch
2568 Portugees
2569 Roemeens
2582 Tsjechies
2584 Hongaars
2585 Bulgaars
2842 Servisch
2838 Turks
De opbouw van dat Eurosport kanaal is vergelijkbaar met de opbouw van bijvoorbeeld EuroNews bij Multikabel die ook één video stream bevat met meerdere audio streams waaruit de klant dan via de ontvanger zijn keuze kan maken. Dat is bij satelliet ontvangst niet anders.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
Er is ook nogmaals contact geweest met Eurosport NL (op het hoogste niveau). Eurosport gaf aan wel een Engelse audiofeed aan te bieden, maar meende ook dat geen enkele kabelaar in Nederland deze (kennelijk) gebruikt. Aan Eurosport is de suggestie gedaan eens met de andere kabelaars te bespreken waarom dit niemand dit gebruikt, aangezien er kennelijk iets niet helemaal goed gaat.
Eurosport NL geeft aan dat er weldegelijk een Engelse audio stream is op vragen van Multikabel en dat klopt ook gezien de configuratie van het Eurosport kanaal op Hotbird 7A. Het tweede deel van de bovenstaande quote is nogal wazig, want voor zover mij bekend worden de Nederlandse en Engelse audio streams wel door Casema en Essent Kabelcom doorgegeven aan hun klanten. Wat Multikabel dus precies met die suggestie aan Eurosport wil bereiken is mij niet duidelijk.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
Voor de goede orde: vorig jaar is Multikabel, op aangeven van Eurosport, van satelliet/transponder gewijzigd. Voor die tijd was de Engelse feed wel beschikbaar, na de wisseling niet meer. Nogmaals, de keuze van satelliet wordt niet door Multikabel gemaakt, maar door Eurosport.
Dat de Engelse audio stream niet aanwezig is volgens Multikabel klopt niet gezien de configuratie van het Eurosport kanaal op Hotbird 7A en dat geven ze feitelijk ook aan in de volgende quote:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
De enige manier om de Engelse audiofeed door te geven, zou zijn door het gehele kanaal in het Engels door te geven. Dit heeft te maken met de wijze waarop het satelliet signaal is geconfigureerd. We kunnen dus wel voor verschillende talen kiezen, we kunnen deze echter niet combineren in een kanaal. Je moet het zo zien dat iedere audiofeed een separaat kanaal is.
En hier wordt het voor mij nog waziger. Multikabel wekt hier de indruk dat er via Hotbird 7A voor iedere taal uitvoering een apart Eurosport kanaal zou worden doorgegeven die elk één audio stream bevatten. Dat klopt niet, het is één Eurosport kanaal met meerdere audio streams. De boel is door Eurosport dus al gecombineerd tot één kanaal dat via de Transport Stream op die transponder wordt doorgegeven aan de satelliet ontvanger. Net als wij, als klanten van Multikabel, in één keer alle audio streams van EuroNews binnen krijgen op onze kabel ontvanger en daaruit zelf een keuze moeten maken welke van de audio streams wij willen beluisteren. Een audio stream is dus geen los kanaal dat "separaat" wordt doorgegeven. Het behoort bij een video stream om samen een TV kanaal te maken.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
Analoog speelt dit probleem gek genoeg niet, daar kunnen we die audiofeeds wel combineren binnen een kanaal. Daarom kun je analoog wel kiezen uit 2 audiofeeds.
Zo gek is dat niet. Multikabel maakt voor de satelliet ontvangst geen gebruik van consumenten satelliet ontvangers, maar van professionele satelliet ontvangers. Aangezien Essent Kabelcom van de Scopus IRD-2991 satelliet ontvangers gebruik maakt, zie de Digitale kabeltelevisie website, neem ik voor het gemak even aan dat Multikabel ook gebruik maakt van de Scopus IRD-2900 serie satelliet ontvangers. De functionaliteit van andere merken zal echter niet veel afwijken. Een dergelijke ontvanger is in staat om meerdere digitale audio streams van een satelliet TV kanaal te combineren tot een twee kanaals analoog audio uitgangssignaal waarbij dan bijvoorbeeld Nederlands op het rechter kanaal en Engels op het linker kanaal gezet wordt zodat je met je analoge TV kan kiezen.

Multikabel maakt gebruik van hetzelfde digitale bronsignaal via de Hotbird 7A satelliet voor zowel de analoge als de digitale uitvoering voor op de kabel. Met andere woorden, impliciet geeft Multikabel hiermee aan dat het Eurosport signaal via de satelliet wel beschikt over de Engelse en Nederlandse audio streams, want anders kan de Scopus satelliet ontvanger deze streams helemaal niet combineren tot een twee kanaals analoog uitgangssignaal.

Diezelfde Scopus satelliet ontvanger wordt ook gebruikt om het digitale satelliet bronsignaal van Eurosport van de codering te ontdoen en digitaal door te geven aan de door Multikabel gebruikte multiplexer om een eigen Transport Stream te maken voor op de kabel. Daarvoor ondersteunt de IRD-2900 serie de volgende opties:

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Scopus PDF
Service and PID filtering
  • Active on ASI and IP output
  • PCR re-stamping
  • VBR and CBR modes (NULL stuffing)
  • Forward only and filter only modes
  • Dynamic Service filtering (track PID's modifications)
  • Static PID filtering
De Scopus satelliet ontvanger zal dus geconfigureerd moeten worden zodat de video stream, de teletekst stream, de PCR stream en alle te gebruiken audio streams uit het satelliet bronsignaal van Eurosport via de digitale uitgang naar de multiplexer worden doorgeven. En hier gaat het kennelijk fout omdat Multikabel het niet voor elkaar krijgt om zowel de Nederlandse als de Engelse audio stream in het digitale uitgangssignaal te krijgen. Het komt wel binnen in de satelliet ontvanger aangezien het ze wel lukt om deze ontvanger zodanig te configureren dat het in het analoge uitgangssignaal terecht komt.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
De analyse van de satellietfeed heeft aangegeven dat de Engelse audiofeed niet beschikbaar is binnen het 'Nederlandse' Eurosport kanaal. Het is er dus wel, maar alleen als we de 'Engelse' versie uit zouden zenden. Gecompliceerd verhaal, maar het is een technische issue.
Voor de goede orde: er bestaan dus geen Nederlandse en Engelse versies van Eurosport op Hotbird 7A. Volgens mij moeten ze alleen in de Scopus satelliet ontvanger configureren dat PID 2565 voor Nederlands en PID 2562 voor Engels worden doorgegeven aan de multiplexer. Twee audio PIDs configureren dus in plaats van één.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Multikabel
We hebben ondertussen ook nadrukkelijk de vraag bij Eurosport neergelegd om hun satellietfeed zo te wijzigen dat we - net als bij andere kanalen - simpelweg de Engelse audiofeed aan het door ons gebruikte kanaal toe kunnen voegen.
Ik zou niet weten wat Eurosport er nog aan kan doen. Alles is aanwezig.