Los bericht bekijken
  #4  
Oud 1 april 2007, 16:08
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Tja, om te beginnen heb ik zelf (nog) geen satelliet ontvangst. Ik denk er wel over na omdat ik dan tenminste de vrijheid heb om zelf te kunnen bepalen met welke apparatuur ik aan de slag ga en niet zoals bij de kabel min of meer verplicht wordt om van die inferieure "goedgekeurde" ontvangers te gebruiken. De Conditional Access Module (CAM) voor het decoderen van kanalen is bij satelliet ontvangst gewoon geaccepteerd, dus als er in het apparaat een DVB-S/DVB-S2 tuner en een Common Interface (CI) slot zit dan is die te gebruiken. Vandaar dus dat er veel meer hoogwaardige satelliet ontvangers zijn, maar ook satelliet ontvangers die al ingebouwd zijn in TV's. Als je wilt kan je natuurlijk ook een CanalDigitaal goedgekeurde ontvanger kopen die in allerlei startpakket uitvoeringen inclusief schotel worden aangeboden, maar het moet niet.

De te ontvangen kanalen hangt af van hat aantal satellieten waarop je schotel is uitgericht. Als je een schotel hebt met meerdere LNB's dan kan je meerdere satellieten ontvangen met één schotel. In Nederland zijn bijvoorbeeld ook veel Engelse kanalen zoals de BBC en ITV Free-To-Air te ontvangen omdat alleen SKY zijn kanalen codeert. Voor de Nederlandse pakketten verwijs ik je naar de zenderpakketten pagina van www.canaldigitaal.nl.

Houdt er wel rekening mee dat veel van de digitale kanalen op de kabel gewoon rechtstreeks vanaf de satelliet worden geplukt en één op één worden doorgegeven. Sommige kanalen komen bij Multikabel via glasvezel binnen, zoals Nederland 1, 2 en 3, die dan een betere kwaliteit hebben dan via de satelliet. De tijden dat via de satelliet kwalitatief betere digitale ontvangst mogelijk was liggen ondertussen wel achter ons. Wel hebben de satelliet providers veelal meer verstand van digitale TV dan de kabel providers omdat ze zelf de bronsignalen samenstellen/encoderen. Men houdt zich over het algemeen beter aan de DVB specificaties dan de kabelbedrijven waardoor er meestal minder problemen zijn met ontvangers.

Wat er allemaal verder nog FTA op de diverse satellieten zit kan je vinden op bijvoorbeeld LyngSat of LinowSat. Je kan ook eens op gathering.tweakers.net kijken in het DVB-S topic.