Los bericht bekijken
  #4  
Oud 21 maart 2007, 20:04
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Vandaag is Multikabel weer aan het rommelen geweest met de Program Map Table (PMT) informatie van ARD. Ik heb sterk de indruk dat men overdag allerlei testjes aan het uitvoeren is met dit digitale TV kanaal en dan aan het einde van de werkdag vergeet om één en ander correct te herstellen. Op zich is het al een kwalijke zaak dat Multikabel kennelijk weer aan het testen is met digitale TV kanalen die publiekelijk beschikbaar zijn. Men heeft immers een test frequentie (826 MHz) met een bijbehorende multiplexer waar men zonder dat de klant daar last van heeft allerlei testen zou kunnen uitvoeren, maar kennelijk vindt men het te veel moeite om dat goed in te richten. Dat deze handelswijze negatieve neveneffecten kan hebben voor de klanten heeft de topic starter al mogen ondervinden, maar zelfs dat is kennelijk geen aanleiding voor Multikabel om te stoppen met het uitvoeren van testjes op publiekelijk beschikbare kanalen.

Wat is er vandaag weer veranderd? Aan het einde van de middag was de PMT informatie van ARD, WDR en Arte tijdelijk verdwenen. Momenteel is dat weer terug waarbij opvalt dat de PMT informatie van ARD wederom is gewijzigd:Aan de descriptor voor de tweede audio Eelementary Stream (ES) met PID 0x06A4 is nu opeens een CA_descriptor toegevoegd die er in de vorige steekproef nog niet was, is het audio type gewijzigd van "clean effects" in "visual impaired commentary" en is de component tag gewijzigd van 2 naar 4.

Zoals ik in het vorige bericht al aangaf bestaat de audio Elementary Stream met PID 0x06A4 helemaal niet. Zie onderstaande lijst met alle PID's zoals die voorkomen in Transport Stream 11 op 658 MHz (gesorteerd op PID):Met andere woorden de ES PID 0x06A4 beschrijving mag helemaal niet voorkomen in de PMT informatie van ARD omdat hiermee een ontvanger incorrect geconfigureerd wordt. De opties die een ontvanger namelijk toont bij een kanaal, zoals teletekst, extra audio kanalen en ondertiteling, worden dynamisch uit de PMT informatie afgeleid op het moment dat een ontvanger afstemt op een digitaal TV kanaal. Als een gebruiker vervolgens het tweede audio kanaal selecteert dan gaat de ontvanger opzoek naar de bijbehorende audio Elementary Stream die niet blijkt te bestaan. Gevolg: Geen geluid en het advies van de helpdesk om de ontvanger maar ter reparatie aan te bieden omdat de technische dienst het ook niet nodig vindt om de helpdesk te informeren over het gerommel achter de schermen.

Verder blijkt dat er nog meer mis is in de configuratie van het ARD kanaal. De component tag van de tweede audio Elementary Stream verwijst namelijk naar informatie in de zogenaamde Event Information Table (EIT) waarmee ondermeer de EPG informatie wordt doorgegeven. Die EIT informatie ziet er voor een bepaald programma als volgt uit waarbij de nadruk gelegd is op de component descriptors:Zoals te zien is in bovenstaande afbeelding heeft elke component descriptor in de EIT informatie ook een component tag. Op basis van de component tag in de PMT informatie kan de ontvanger de bijbehorende component descriptor vinden in de EIT informatie. De component tag van de eerste audio ES met PID 0x046C verwijst correct naar de eerste component descriptor met component tag 2 in de EIT informatie wat aangeeft dat het een "audio, stereo (2 channel)" geluidskanaal is. Vreemd genoeg heeft de EIT informatie echter nog een component tag 2 die weer aangeeft dat het om een "audio, surround sound" geluidskanaal gaat. Dat klopt niet, want die component tags dienen uniek te zijn zodat een ontvanger de juiste weet te vinden. Voor de tweede, niet bestaande, audio ES met PID 0x06A4 verwijst de component tag 4 ook nog eens naar een niet bestaande component descriptor in de EIT informatie.

Alles bij elkaar is het dus nog steeds een rommeltje in de DVB-SI informatie van het ARD kanaal. Een slechte zaak...