Los bericht bekijken
  #2  
Oud 17 januari 2007, 19:20
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

In principe zijn er drie soorten ondertiteling, namelijk vaste ondertiteling die meestal bij de bron in het video signaal wordt gezet, ondertiteling via teletekst en 'DVB' ondertiteling. Deze laatste variant wordt weinig toegepast en eigenlijk niet gebruikt bij de kabelbedrijven hoewel er bij Multikabel wel een paar kanalen zijn die DVB ondertiteling hebben. Voor zover mij bekend is er echter maar één kabel ontvanger die hiermee overweg kan en dat is de Humax IR-FOX C. Op zich jammer, want DVB ondertiteling ziet er meestal wat beter uit dan teletekst ondertiteling omdat veelal die zwarte balk ontbreekt en de ontvanger zelf het font mag bepalen.

Teletekst ondertiteling is de variant die je zelf kan aan en uitzetten via de ontvanger. In feite is het niets anders dan het oproepen van het teletekst pagina nummer met de ondertiteling van een kanaal en door de aanwezige DVB-SI informatie weet de ontvanger welke teletekst pagina bij welke taal hoort zodat je niet zelf handmatig '888' hoeft in te voeren, maar op taal kan kiezen. Bij het digitale bronsignaal wordt de teletekst data apart verzonden, het zit dus niet verwerkt in het video signaal. De zender voegt zelf een aantal van die teletekst ondertitelingstalen toe via een aantal teletekst pagina's.

Bij vaste ondertiteling moet de ondertiteling worden toegevoegd aan de video data stroom. Bij de Nederlandse omroepen gebeurt dit dus voordat het het video signaal wordt doorgegeven aan het kabelbedrijf, satelliet of Digitenne. Voor een buitenlandse zender gaat dit niet, want dan zouden ze voor elke land een aparte uitvoering moeten maken. Vandaar dat dergelijke bedrijven dus meestal kiezen voor teletekst ondertiteling en soms ook voor DVB ondertiteling.

Wil men dus vaste ondertiteling toevoegen dan zal het signaal dat meestal van de satelliet afkomstig is dus hier in Nederland nabewerkt moeten worden zodat er vast ondertiteling kan worden toegevoegd waarvoor dan meestal de teletekst ondertiteling als basis wordt gebruikt. Dergelijke nabewerkingen zijn echter een dure aangelegenheid, want men moet allerlei extra apparatuur aanschaffen en het kabelbedrijf kan dan niet meer het originele bronsignaal van de satelliet één op één op de kabel doorgeven.

Dat Multikabel hier helemaal geen invloed op heeft is echter wat kort door de bocht, men zou immers als men echt wil dit soort nabewerkingen zelf kunnen uitvoeren want dan wel weer zal worden doorberekend in de abonnementsprijs. Een andere optie kan zijn om het zelfde in Nederland nabewerkte bronsignaal te gebruiken als UPC doet. Dit komt namelijk bij Digitale Media Centre vandaan wat een zuster bedrijf is van UPC. Ook dat nabewerkte signaal zal echter ongetwijfeld weer duurder zijn dan het originele satelliet bronsignaal.

Dat de ene ontvanger meer moeite dan de andere ontvanger heeft met het goed weergeven van teletekst ondertiteling is bekend, maar ook hier geldt dat Multikabel toch wel enige invloed heeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Essent Kabelcom zijn de meeste teletekst data streams en dus ook de teletekst ondertiteling bij Multikabel gecodeerd. Dit betekent dat de ontvanger bij Multikabel meer werk zal moeten verzetten om de teletekst ondertiteling te kunnen weergeven. Daarnaast zijn dit natuurlijk zaken waarop getest moet worden tijdens de fieldtesten bij Multikabel zodat de fabrikant eventueel nog wat aanpassingen kan/moet maken voordat de ontvanger wordt goedgekeurd.