Los bericht bekijken
  #10  
Oud 6 maart 2006, 10:24
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.470
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Thomas
Ja, en interne antennes.. heel leuk, maar daar heb je dus echt helemaal geen snars aan.. Als je een beetje aan het rekenen slaat dan kom je er vanzelf achter dat de minimale optimale grote voor een wifi antenne 12.5cm is..


Citaat:
Licht = 299,792,458 m/s
Licht/freq = golflengte
299,792,458/2.4GHz = 0.125 meter plus min een paar mm..
Nu ga je me niet vertellen dat een stukje koper van 5 a 6 cm om een spoeltje met een stukje feriet ertussen beter is dan een externe antenne.. Om het in startrek termen te zeggen... That does not compute...
Kuch...nu kom je op gevaarlijk terrein. Dat klopt namelijk niet. Weliswaar heb je hier de golflengte van de 2.3GHz band uitgerekend, die is inderdaad ongeveer 13cm, maar dat wil niet zeggen dat de minimale antenne grootte dus 13 cm is !
De meest gebruikte vertikale antenne is een kwart golflengte lang bijvoorbeeld, en dat zou iets meer dan 3 cm zijn. Een dipool-antenne is iets van 6 cm hoog. Daarom zijn die sprietjes die je op een accesspoint ziet ook rond de 6cm lang omdat dit meestel een vorm van dipool is. Een antenne ter grootte van de hele golflengte zie je juist nooit. Wel kun je meerder dipolen boven elkaar zetten waardoor het lijkt of dit een hele golflengte is, maar in feite zijn dit meerdere kleine antennes op elkaar, waardoor je versterking in een bepaalde richting (gain) krijgt.

Als je grotere antennes gaat gebruiken kunnen die inderdaad meer gain hebben, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je dan in je hele huis een beter bereik hebt. "Gain" wordt namlijk gehaald uit het "bundelen" van het uitgezonden signaal door de antenne. Er zijn dus ook richtingen van een antenne die juist minder worden. Bij een sprietje is dat in theorie aan de boven en onderkant. Maar let op: dat is theoretisch omdat er zo ontzettend veel objecten in een huis zitten die 'reflecties' geven dat je hier niets van kan zeggen omdat de "gaten" elke kant op kunnen zitten door deze reflecties.

Een externe antenne die je in huis gebruikt heeft voor de gain niet echt nut. Het kan wèl nuttig zijn om een externe antenne aan te sluiten op een ingebouwde Wifi-kaart in een PC om bijvoorbeeld niet vlak bij een muur te staan. Verliezen doordat een antenne vlak bij een object (Muur/stalen-kast/etc) staat zijn veel groter dan de winst van een losse vrijstaande antenne. Met een externe antenne haal je dus in dat geval veel winst, maar dat komt niet door de 'gain' van die antenne, maar door zijn positie.

En dan nog de verliezen van de stekker en de antennekabel: Bij deze hoge frequenties treden er enorme verliezen op in de dunne kabeltjes die gebruikt worden. De 3 of 4 dB gain die zo'n hi-gain antenne oplevert soupeer je al snel op in het kabeltje wat erheen loopt.

Over de keuze van 1 of 2 antennes is ook een enorme discussie over op te zetten. Voor de een zal dit prima werken, de andere heeft er alleen maar last van. In het bestaande (oude) systeem (zonder combinatie van antennes) kun je dus een AP automatisch de beste antenne laten kiezen, maar die keuze staat dan altijd aan en kan voor een andere client de foute zijn. Zelfs bij aparte zend en ontvangstantenne kan dit juist een nadeel zijn omdat misschien de zender wel beter doorkomt, maar de ontvangstantenne kan dan net in een dip staan waardoor toch de verbinding niet goed loopt. Bij dit soort hoge frequenties met korte golflengtes kan verplaatsen van 5cm al voldoende zijn tussen goede of slechte ontvangst als je pech hebt. En dat is vaak de verschilafstand tussen beide antennes, waardoor de ene het prima doet (Zender) en de andere juist niet (ontvanger).

Conclusie :
Je moet de positie van een accesspoint en zijn antenne experimenteel vaststellen voor de plaatsen waar je de clients neerzet. Verplaatsen van 10cm of de antenne een beetje schuin zetten kan soms voldoende zijn. Een externe antenne heeft alleen nut als je de router/accesspoint zelf niet kan verplaatsen (bij een muur of stalen kast of zo).