Los bericht bekijken
  #1  
Oud 20 september 2005, 11:55
Leonardo's schermafbeelding
Leonardo Leonardo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 11 september 2002
Locatie: Den Helder, 1781 - Centrum. (ex-Multiweb.)
Ziggo Internet: Alles-in-1 Extra - ARRIS Touchetone TM702 eurodocsis3
DTV: Humax IHDR-5050C
Berichten: 380
Standaard Multikabel snel los van Duitse moeder

Publicatiedatum: 20-9-2005
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

Multikabel snel los van Duitse moeder
REINIER KOOPS

AMSTERDAM - De verkoop van Multikabel is bijna rond. De schuldeisers van moederbedrijf Primacom hebben ingestemd met de transactie. Met potentiŽle koper Warburg Pincus is een principeovereenkomst gesloten.

Dit blijkt uit een persbericht van Primacom, het Duitse kabelbedrijf dat alle aandelen van Multikabel houdt. Multikabel is een in Alkmaar gevestigd kabelbedrijf dat 315.000 klanten in Noord-Holland bedient. Met de overname komt een einde aan een slepend pokerspel tussen de financiers van het moederbedrijf Primacom over de verkoop van Multikabel.

Primacom heeft de opbrengst van Multikabel nodig om de schuldenberg van euro 1 mrd af te betalen. Het Duitse kabelbedrijf staat op omvallen, maar wordt in leven gehouden met een overbruggingskrediet. De verkoop van de Nederlandse dochter, die ruim euro 500 mln moet opbrengen, vormt onderdeel van een grote reddingsoperatie.

Naast Warburg Pincus zitten er nog andere gegadigden op het vinkentouw. Volgens een woordvoerder van Primacom zijn er twee kandidaten die meer dan euro 500 mln hebben geboden. Met investeerder Warburg Pincus wordt op exclusieve basis gesproken over de laatste punten en komma's, stelt een bron die op de hoogte is van het proces. De definitieve overeenkomst wordt over een week of twee verwacht. Multikabel wil geen commentaar geven zolang de gesprekken lopen.

Multikabel staat al lange tijd in de etalage. Het bedrijf werd in 2000 overgenomen. Toen de internethype voorbij was, kwam Primacom in financiŽle problemen doordat de rente op leningen niet meer op te brengen was. Onder de verschillende financiers ontstond vervolgens onenigheid over de vraag hoe het geld uit de verkoop van Multikabel zou moeten worden verdeeld.

Na jarenlang getouwtrek en vele rechtszaken zijn de financiers eind vorige week tot een vergelijk gekomen. De houders van een achtergestelde lening, een consortium met JP Morgan en Apollo, zullen worden uitgekocht voor euro 375 mln. Primacom moet dit geld voor 30 november betalen. Gebeurt dit niet, dan kunnen JP Morgan en Apollo euro 50 mln extra tegemoet zien. Een consortium van banken, waaronder ING en Fortis , is akkoord gegaan met een nieuwe financiering van Primacom.

Multikabel zet jaarlijks euro 89 mln om. Gegevens over de winstgevendheid ontbreken, omdat Primacom die niet apart rapporteert.

Het aandeel Primacom heeft scherp gereageerd op de recente gebeurtenissen. Toen de banken vorige week hun tegoeden bevroren, daalde de beurskoers van euro 4 naar euro 1,60. Inmiddels is de koers weer boven de euro 5 geklommen.

De transactie
Kabelbedrijf Multikabel uit Alkmaar wordt voor ruim euro 500 mln verkocht door moederbedrijf Primacom uit Duitsland
Primacom koopt voor euro 375 mln de achtergestelde lening van JP Morgan en Apollo terug

De overige banken, waaronder ING en Fortis, kunnen de rest van de opbrengst verdelen en stemmen in met een nieuwe financiering voor Primacom.
__________________
Groet, Leonardo.
MGVnr: 173
Navigare necesse est.
www.vantijn.net