Los bericht bekijken
  #4  
Oud 1 december 2009, 09:47
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jwijnands Bekijk bericht
Rekam en Caiway stoppen er in oktober al mee. Persoonlijk vind ik dit een ronduit schandalige beslissing van een monopolist. Zou ziggo dit soort gedrag ook al volgend jaar gaan vertonen?

Ik noem dit schandalig omdat men mensen verplicht om of zo'n onhandige stroomslurpende settopbox te nemen of om aan de, naar mijn mening, nog lang niet volwassen Ci+ module te gaan.
Over een paar jaar hoor je niemand meer over die hele discussie analoog versus digitaal, omdat er dan geen analoge TV meer is. De EU heeft aangegeven dat analoge TV ergens tussen 2012 en 2015 in alle lidstaten verleden tijd moet zijn. Onduidelijk is of er dan nog analoge kabel TV zal zijn. Momenteel zijn de kabelaars nog de enigen die analoge TV's draaiende houden: zonder kabel heb je in Nederland of Vlaanderen niets meer aan een analoge TV zonder 'kastje' erbij. Ik hoop wel dat er (in navolging van bijvoorbeeld Frankrijk) wetgeving komt die regelt dat:

1. Alle aanbieders van (digitale) TV signalen verplicht worden een uitgebreid basispakket ongecodeerd aan te bieden.

2. Alle nieuw verkochte TV's vanaf een schermdiagonaal van pakweg 26 inch verplicht zijn voorzien van een ingebouwde DVB-C (en DVB-T) tuner.

3. Er een gestandaardiseerd coderingssystem komt of wordt voorgeschreven waardoor koppelverkoop van apparatuur en abonnementen wordt tegengegaan en waaraan alle signaalaanbieders van gecodeerde signalen zich dienen te confirmeren.

Als er aan deze voorwaarden is voldaan dan staat niets het uitfaseren van analoge TV meer in de weg en ondervinden gebruikers ook geen nadelen meer van de digitalisering.

En wat dat CI+ slot betreft: er bestaan al tien jaar CI slots en CAM modules, en dat is een volkomen uitgerijpte techniek. Als ik me niet vergis is er jaren geleden ook al in Europees verband besloten dat TV's die beschikken over een ingebouwde digitale tuner tevens moeten beschikken over een CI slot. Alleen zien we nu dat door het ontbreken van sluitende wetgeving op dit punt de industrie en de kabelaars toch nog steeds hun eigen gang kunnen gaan. En dat leidt dan tot ontwikkelingen zoals CI+, waar werkelijk geen consument op heeft zitten wachten, of tot praktijken zoals bij UPC, die die via technische foefjes (boxkeys) al zijn digitale abonnees dwingt gebruik te maken van de eigen boxen, die bovendien in de meeste gevallen ook niet eens eigendom zijn of kunnen worden van de abonnee.