Los bericht bekijken
  #37  
Oud 30 november 2009, 18:45
Jalu's schermafbeelding
Jalu Jalu is offline
Member
 
Geregistreerd: 23 oktober 2009
Locatie: Stadskanaal/@home
Ziggo Internet: Alles in één basis
DTV: DM-8000 SSCT Ziggo en FTA Sat
Berichten: 90
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JW-NHS Bekijk bericht
Zelf ben ik een techneut die er geen moeite mee heeft dat er CI+ gekomen is. Met name het feit dat er op deze manier een halt wordt toegeroepen aan piraterij ondersteun ik van harte.
pom:

Groet,
JW
De vraag is in hoeverre je methoden om piraterij tegen te gaan accepteert als deze ook grove inbreuken maken op je rechten als betalende klant. Als mede-techneut kan ik je zeggen dat de mogelijkheden van CI+ daarin veel te ver gaan. Als betalende klant wil ik gewoon het recht hebben om een opname van een uitzending te maken en deze voor mijzelf te bewaren op een DVD. Zoals dat al sinds de opkomst van de videorecorder het geval is. CI+ is het instrument wat er straks voor gaat zorgen dat deze mogelijkheid mij als consument ontzegd gaat worden. Niet om piraterij te bestrijden (dat is slechts de kapstok om het verhaal aan op te hangen) maar omdat de aanbieder(in dit geval Ziggo) mij liever een abonnement of een fee-per-view wil rekenen om het programma op een ander tijdstip te zien als dat waarop het oorspronkelijk wordt uitgezonden.

En wees nu eens eerlijk, hoeveel content is er nu werkelijk bij Ziggo en de andere kabelaars te zien dat niet allang via illegale weg te verkrijgen is? Ik weet het antwoord op die vraag wel: vrijwel niets.

CI+ gaat niet over piraterij. CI+ gaat over billing en addressering van de klant en zijn kijkgedrag; over iedere keer betalen als je een film of programma terug wilt zien. En over het de klant onmogelijk maken dit betalen-per-view te omzeilen. Het bewijs hiervoor wordt onomstotelijk geleverd door concurrent kabelaanbieder CaiWay, die het hele basispakket gewoon ongecodeerd in DVB-C op de kabel zet. Maar dat wil Ziggo niet, want dan ontstaat er een hele categorie klanten voor wie het overstappen op een duurder betaalpakket de aanschaf van een nieuwe decoder betekent en die dus de stap naar dat betaalpakket een stuk minder snel zullen nemen. Net zoals het altijd was in het analoge tijdperk, maar Ziggo ziet nu een uitgelezen kans om zijn klant in de tang te nemen.

Nú kun je nog een fysiek medium kopen (een DVD of een Bluray) maar dat is er in de toekomst ook niet meer bij. De entertainmentindustrie wil dolgraag af van alle vormen van decentrale opslag van content om zo de hele keten tot in de huiskamer van de consument onder controle te houden. CI+ is in dit opzicht het paard van Troje.

CI+ is daarnaast overbodig als technische oplossing, CI is een bewezen systeem waar de kinderziektes allang uit zijn, en dan heb je ook geen set-top-box meer nodig bij de TV, én is het niet Ziggo die bepaalt wat er met een TV of een set-top-box allemaal mogelijk is en vooral wat niet. En het niet kunnen skippen van reclame in een opname of het helemaal blokkeren van een opname heeft niets te maken met het bestrijden van piraterij. Slechts met het kunstmatig in stand houden van businessmodellen die door de tijd en de technologie achterhaald zijn... Stel je een krant voor die zijn inhoud alleen prijsgeeft na alle reclame eerste te hebben doorgelezen en die na één keer lezen(of wanneer de buren tijdens je vakantie de krant uit je brievenbus halen en mee naar huis nemen...) vanzelf uit elkaar valt, dat is wat Ziggo (e.a.) nu probeert te bereiken met de invoer van technieken als CI+ en de set-top-box certificering...

Wat de Oosterburen betreft: google maar eens op HD+ en boycot.

Het meest cynische: DRM en CI+ zijn beperkende technieken die in de praktijk de consument júist in de richting van piraterij drijven.

Laatst gewijzigd door Jalu; 30 november 2009 om 19:54