Los bericht bekijken
  #44  
Oud 29 november 2009, 18:59
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door kdl-46w5500 Bekijk bericht
je hebt het over early adopters, maar de techniek is dus niet nieuw en al helemaal niet gecompliceerd. het gaat hier juist allemaal zo traag omdat er nauwelijks hdtv uitzendingen op de kabel worden uitgezonden. en nederland heeft een uitstekende kabel infrasructuur vergeleken met andere europese landen, dus aan de dekking ligt het niet.
Hoe meer je van televisietechniek en de geschiedenis daarvan weet, des te beter je je zult realiseren dat het allemaal zeer complexe techniek is. Verder hebben we in Nederland inderdaad een prima kabel infrastructuur, en daar ligt het dan inderdaad ook niet aan dat HDTV hier (evenals in de rest van Europa) maar langzaam van de grond komt. Er wordt trouwens ook in Europa al heel lang gewerkt aan HDTV. Misschien heb je dat nooit meegekregen, maar de Japanse industrie heeft al in de jaren 80 van de vorige eeuw geprobeerd het eigen MUSE systeem ook aan Amerika en Europa te slijten. Maar in Europa had men geen trek in een 60 Hz systeem, aangezien dat allerlei compatibiliteitsproblemen zou opleveren met de bestaande 50 Hz standaarden. In Europa werd vervolgens gewerkt aan het D2MAC system en in het verlengde daarvan HD-MAC, waarmee in de jaren 90 uitgebreide proeven zijn gedaan. Maar het systeem was te kostbaar voor grootschalige toepassing waardoor het nooit echt van de grond kwam, de tijd was er nog niet rijp voor. Pas met de voortschreidende digitalisering van de TV techniek in de jaren 90 kwamen economisch rendabele technieken voor HDTV binnen bereik.
Citaat:
tot halverwege 2006 toen blu ray en het inmiddels geflopte hddvd werden geintroduceerd was er voor de consument geen enkele manier om hd te kijken op een hdtv, behalve downloads van amerikaanse series. daardoor was er ook een hoop verwarring bij de gemiddelde consument omdat deze dacht door door een coax kabel in de tv te steken automatisch naar hdtv te kijken, en veel mensen zagen dus niet wat er nou zo speciaal aan was.
als er eerder uitzendingen waren geweest was het allemaal een stuk sneller gegaan.
Er komt heel wat bij kijken voordat er überhaupt iets in HD kan worden uitgezonden. Daarvoor moesten allerlei standaards worden vastgelegd in Europees verband (en die standaards zijn niet hetzelfde als de Amerikaanse of Japanse standaards voor de transmissie van digitale TV resp. HDTV), en die standaards moesten vervolgens ook worden geïmplementeerd, en er moest de nodige infrastructuur worden opgebouwd.
Citaat:
oh, en die japanse uitzendingen hebben hier natuurlijk niks mee te maken, dat is een compleet andere standaard. en hdtv crt`s zijn hiet nooit echt verkocht op een of twee tvs van samsung na, en dat was rond 2005/2006.
Ik heb het Japanse MUSE systeem alleen maar even genoemd om te wijzen op de gevaren van een te vroege introductie van nieuwe technieken of nieuwe standaarden. De hele geschiedenis van de televisietechniek is vergeven van de technische missers en verkeerd gemaakte keuzes die enorme (ook financiële) consequenties hebben gehad - en tot op de dag van vandaag nog steeds hebben - niet alleen voor consumenten, maar ook voor overheden en de industrie. Je kunt daarom niet voorzichtig genoeg zijn bij het evalueren en introduceren van nieuwe televisiestandaards en -technieken.