Los bericht bekijken
  #118  
Oud 27 november 2009, 23:24
MrDroopy's schermafbeelding
MrDroopy MrDroopy is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 7 juli 2008
Locatie: Voorburg
Ziggo Internet: Connect&Play Max | Ziggo CH7465LG Connect Box | d-link dir-855
DTV: Horizon | Humax 5200c | Cisco 8455 | Samsung dcb-h360r | FireDTV
Berichten: 1.259
Standaard

Interlace is interlace bij pal sd uitzendingen, simpelweg 50 halfbeelden per seconde. Er is geen verschil daar tussen film en video, of manieren om te deinterlacen. Filmmateriaal wordt van 24 naar 25 beelden per seconde gezet en zal dus bij een geinterlaced 50hz signaal twee halfbeelden geven die simpelweg over elkaar te plakken zijn. Voor "video", kortom 50hz bronmateriaal zullen de halfbeelden niet bij elkaar horen en zal dus bij bijvoorbeeld voetbal de bal op de helft van de beeldlijnen zich op plaats x bevinden en de andere helft op plaats y. Je krijgt dan rare zigzagpatronen als je dat zonder meer samenplakt. Door geavanceerde software kan het originele beeld in grote mate hersteld worden door rekening te houden met bewegingen in het beeld. De professionele upscalers bij de content providers en in high-end tv's doen dat uiteraard veel beter dan de goedkopere en gewone consumer-grade tv's. Je film-mode en video-mode slaan neem ik aan op instellingen op je tv. De high-end upscalers zullen dynamisch per frame en zelfs tot op pixel niveau vaststellen welk algoritme daar het beste resultaat geeft. In dat geval bestaat er dus geen film- of videomode aangezien dat feitelijk van pixel tot pixel kan omschakelen.

Het trieste aan het verhaal is wel dat het keurige progressive signaal daarna weer geinterlaced wordt om op 1080i uitgezonden te worden. Ook die zal je tv weer moeten deinterlacen. Met name hd-ready toestellen hebben dan een extra probleem aangezien de originele 576 pal beeldlijnen, na uitgezonden te zijn als 1080 beeldlijnen weer terug getransponeerd moeten worden naar 720 beeldlijnen. De vertikale scherpte van het beeld heeft daar zeker onder te lijden. Het effectief effect van een geupscalede uitzending op een hd-ready toestel is dan ook discutabel voor wat betreft de vertikale scherpte. Horizontaal win je gelukkig wel bijna 80% aan pixels.
Wel wordt door het uitzenden in 1080i een beeldlijn van 1920 pixels afgebeeld op 1280 beeldpunten. Dit betekent dat je hier door pixelmapping ook nog wat aan scherpte verliest.
De effectieve werkelijke winst van de professionele upscalers wordt in dat geval nog steeds niet 1 op 1 doorgegeven aan het toestel.

Moraal van het verhaal: Om uberhaupt positief effect te hebben van upscalers, dien je feitelijk een full-hd scherm te hebben. Wel profiteren goedkopere schermen van de batterij beeldverbeteraars die in de professionele upscalers aan het werk zijn. Het zal veelal wel een perceptie opleveren van een beter/scherper beeld, dus nog steeds een positieve uitkomst. Echte winst komt pas bij native HD uitzendingen. Door het volledig uitschakelen van upscalerstappen en uitsluitend interlacing zal het beeld spectaculair kunnen verbeteren. Het blijft echter interlaced dus de kwaliteit van het scherm, lees deinterlacing software, blijft van grote invloed. De Philips 9xxx schermen hebben bijvoorbeeld pixelperfect HD aan boord, wat tot op pixelniveau beeldverbetering/deinterlacing ondersteund. Op dergelijke schermen zul je bij SD materiaal eigenlijk nooit "trappetjes" of pixelization zien. Ook 1080i materiaal wordt op dergelijke schermen tot dicht bij 1080p kwaliteit getrokken, afhankelijk van scene in dynamiek in het materiaal. Bij een instap model scherm wordt nagenoeg niets aan het signaal gedaan, anders dan een vaste deinterlacing routine voor het gehele beeld. Dit is uiteraard terug te zien bij het uiteindelijke beeld en, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zeker ook voor native-HD uitzendingen.

Zoals bluray kijkers weten is er nog steeds een groot verschil tussen progressive native hd materiaal en 1080i interlaced tv materiaal. Pas bij native 1080p uitzendingen zul je dus het uiterste uit je scherm halen. Dit zal voor gewone broadcast niet zo snel komen maar als on-demand materiaal is dat technisch al veel sneller mogelijk.
__________________
_____________________ www.8h.nl ______________