Los bericht bekijken
  #47  
Oud 26 november 2009, 09:32
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Om een kort/bondig antwoord te geven of de weersomstandigheden invloed hebben op het transport van signalen.. Ja deze invloed is er, over hoe groot deze invloed uiteindelijk is, is afhankelijk van een heleboel factoren.

Natuurkundig gezien zal een geleider zich bij verschillende temperaturen verschillend gedragen. Aan een geleider word dan ook een eigenschap meegegeven (bv weerstand) gemeten/opgegeven bij een vaste/specifieke temperatuur en omstandigheden zodat een referentiepunt ontstaat.

Bijvoorbeeld de weerstand van een stuk koper is niet gelijk bij -20 of +30 graden. Op een stukje van bijvoorbeeld 2 meter is het verschil nauwelijks meetbaar cq merkbaar in het gebruik. Op lange afstanden kan het echter wel degelijk een (groot) verschil gaan maken. En daarnaast worden de verschillende frequenties ook nog verschillende beinvloed door oa temperatuur ed.

Dan is er nog de factor apparatuur zoals bijvoorbeeld de versterkers. Ook de eigenschappen van een versterker varieren licht over de verschillende omstandigheden, en dit kleine beetje kan wel de "zoveelste" druppel zijn die het signaal merkbaar doet veranderen.

Naast de standaard temperatuur variatie in bijvoorbeeld een kabel treed er nog een extra factor op als die kabel door ruimtes met verschillende temperaturen loopt, geeft een extra variabele mee.

Ja het is zeker mogelijk dat de weersomstandigheden de signaaltransport beinvloeden, men probeert deze natuurkundige verschijnselen echter zoveel mogelijk tegen te gaan of te compenseren. De "hoofd" coax kabels liggen bijvoorbeeld niets voor niets redelijk diep in de grond, daar heerst minder temperatuurvariatie als boven de grond.
__________________