Los bericht bekijken
  #1  
Oud 25 november 2009, 17:34
pboes's schermafbeelding
pboes pboes is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 14 november 2004
Locatie: Den Helder
Ziggo Internet: Office Basis ZZ3
DTV: Diversen
Berichten: 957
Standaard CvcdM pleit voor stoppen themazenders publiek omroep

Het Commissariaat voor de Media heeft bepleit dat de themazenders van de publieke in hun huidige vorm zouden moeten worden ontmanteld. De publieke omroep heeft momenteel 12 themazenders maar de belangstelling van de kijker lijkt daar bij tegen te vallen. Het CvdM zou liever zien dat de PO meer tijd steekt in "on demand"-diensten. De letterlijke tekst uit het betoog van het Commissariaat:

"Themakanalen

Wij herhalen de opmerking uit ons advies over de vorige MJB ten aanzien van de vraag welke criteria de NPO hanteert om een themakanaal op te starten of in de lucht te houden. Het aantal themakanalen is aanzienlijk, er is dit jaar zelfs een kanaal toegevoegd, Spirit24. Wij achten de tijd rijp voor een volgende evaluatie van de themakanalen en bezinning op de visie op deze kanalen. Het lineaire karakter van de themakanalen komt thans gedateerd over. Bij een toepassing die met name is gericht op recycling of ‘precycling’ vallen de additionele kosten weliswaar mee, maar is ook de toegevoegde waarde beperkt. Daarnaast vormen de toegankelijkheid, vindbaarheid en het bereik van de themakanalen een probleem.

Wij achten het van belang dat er dit jaar inzage komt in de bezoekcijfers van de themakanalen, zoals ook aangekondigd in de NPO Terugblik 2008. Gezien de conclusie van het SPOT televisierapport 2009, waarin wordt gesteld dat consumenten nieuwe mogelijkheden (zoals themakanalen) wel ontdekken maar dat het live tv-kijken veruit dominant blijft en 90% van de kijktijd in beslag neemt, valt te veronderstellen dat de kijkcijfers van de themakanalen beperkt zijn. Een positieve en waarschijnlijk noodzakelijke volgende stap van de NPO achten wij de genoemde intentie om de themakanalen over te laten gaan naar een on demand structuur, en om deze beter aan te laten sluiten bij de hoofdnetten. Dit zou feitelijk betekenen dat de themakanalen in hun huidige vorm worden ontmanteld en (wellicht met een eigen portal) ondergebracht worden bij Uitzending Gemist" einde citaat.

Het volledige betoog is te vinden op de site van het Commissariaat voor de Media, rechtstreeks te downloaden via http://www.cvdm.nl/dsresource?objectid=10148&type=org.

Laatst gewijzigd door pboes; 25 november 2009 om 19:24