Los bericht bekijken
  #84  
Oud 25 november 2009, 13:46
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CeeS Bekijk bericht
Ja, dat klopt. Mijn "rekenmodel" van 25Mbit per kanaal is gebaseerd op het feit dat meer snelheid op 1 kanaal niet echt goed en stabiel werkt. Dat hebben we gezien toen er nog geen docsis-3 was. 30Mbit ging eigenlijk net niet goed. Dus als je 25Mbit aanhoudt per kanaal heb je een goede basis voor een rekenmodel.
Jou verhaal klopt geheel in een Eurodocsis 2.0 situatie. In die situatie kan een modem slechts gebruik maken van 1 kanaal. Als 1 modem van een kanaal 30Mbit wegsnoept blijft er nog 20 bruikbaar over. Komt er een modem op dat kanaal online van iemand die ook 30Mbit heeft, dan treed er een probleem aan, de load kan niet verdeeld worden.

Dit gaat echter niet meer op in een Eurodocsis 3.0 situatie. Een modem kan meerdere kanalen gebruiken. Als een modem van 1 kanaal slechts 20Mbit krijgt, kan het modem de resterende, bv 30Mbit) van de andere kanalen betrekken.

Het probleem qua load verdeling wat dus altijd sterk gespeeld heeft in een ED2 situatie, is in een ED3 situatie eigenlijk niet meer van toepassing. Hoe meer kanalen een modem tot zijn beschikking heeft, hoe beter de gehele load verdeeld kan worden over de aanwezige kanalen. Echter blijft van kracht dat 1 kanaal ruwweg 50Mbit netto kan leveren. Met 3 kanalen is dus al 150Mbit te leveren. Met in elk geval 4 kanalen zit er al een flinke hoeveelheid marge in het verhaal en moet de load al ruimschoots voldoende te verdelen zijn.

Tegen de tijd dat snelheden boven de 300Mbit geleverd zullen gaan worden, zal het load probleem weer de kop op gaan steken aangezien er dan in elk geval 6 kanalen maximaal nodig zijn om de snelheid te kunnen leveren.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CeeS Bekijk bericht
Het feit dat ik "8-kanaals" noemde voor de 120Mbit gemeentes is alleen maar omdat je òf 4 of 8 kanaals modems hebt. Een Arris kan dus maximaal 4 kanalen 'bedienen' en geen 5. Dat kan alleen met een Ubee.
Voor 120Mbit zijn 4 kanalen al ruimschoots voldoende, met 4 kanalen is 200Mbit te leveren, er zit dus 80Mbit "marge" ingebouwd. Hiermee zou er voldoende ruimte moeten zijn om de load van mensen met 120Mbit voldoende te kunnen verdelen over de aanwezige/beschikbare kanalen.
__________________