Los bericht bekijken
  #42  
Oud 22 november 2009, 11:41
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eduard08 Bekijk bericht
Ik heb door de tijden heen de conclusie getrokken dat weersinvloeden zich niet beperken tot de ether, maar ook invloed hebben op kabelsignaal. Naast temperatuur, vochtigheid en uiteraard de kwalteit van de gebruikte kabel lijken bij helder weer en hoge druk ook kabelsignalen krachtiger door te komen.
Of trap ik hier een open deur in? Op dit gebied ben ik een leek en valt voor mij nog wel wat te leren.
Ik heb hetzelfde gevoel. Ik ben ook geen signalen expert, dus meer dan een gevoel is het niet. Sinds hier in Ziggo/Multikabel gebied Interactieve TV mogelijk is controleer ik regelmatig de 130 en 138 MHz frequenties om te zien hoe de VOD content wordt doorgegeven. Die twee frequenties worden toegepast met QAM-256 i.p.v. QAM-64 zodat er een hogere totale bitrate in die Transport Streams beschikbaar is voor het doorgeven van bestelde programma's. Bij QAM-64 is de totale bitrate per Transport Stream zo'n 38 Mbps en bij QAM-256 is dat zo'n 50 Mbps.

Nadeel van QAM-256 is dat dit veel gevoeliger is voor verstoringen. De BER loopt bij de minste afwijkingen enorm op. Bij toepassingen waarbij de ontvanger om een resend van de data kan vragen, zoals kabel Internet, merk je er niet zoveel van als de data via de Transport Stream niet helemaal lekker binnenkomt. Bij TV toepassingen is er echter sprake van broadcasting technieken waarbij verloren gegane data niet opnieuw verzonden wordt en dus onmiddelijk merkbaar wordt als storingen in het beeld en/of geluid.

Nu ik gedurende langere tijd het signaal op die 130 en 138 MHz in de gaten heb gehouden valt mij op dat in de winter en herfst periode de signaal kwaliteit richting de 90% gaat terwijl die in het voorjaar en de zomer periode regelmatig tot de 30 40% inzakt waardoor een VOD programma gewoon niet meer te bekijken valt. Misschien dat de door Ziggo gebruikte versterkers, QAM modulators of andere apparatuur niet goed tegen de warmte kunnen waardoor ze vaker steken laten vallen?