Los bericht bekijken
  #6  
Oud 18 november 2009, 18:49
G.bruiker's schermafbeelding
G.bruiker G.bruiker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 10 november 2008
Locatie: Ziggo
Ziggo Internet: Alles in een extra 200/20,Ubee EVW320b
DTV: 2x Samsung CI+ TV met SMiT cam,Samsung SMT-C7140A HD Recorder, Humax 5300C
Berichten: 3.310
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mesa57 Bekijk bericht
Bij mijn rijgdozen in ieder geval niet. Daar moet de weerstand tussen de kabel en de uitgang ook nog overbrugd worden om er een einddoos van te maken. Anders blijf je de demping van de rijgdoos houden en daarnaast ook nog een open einde aan je kabel. Uit den boze dus.
Die weerstand is een eindweerstand waardoor de rijgdoos "denkt" dat er nog een kabel zit,het heet ook niet voor niets een afsluit weerstand.
Als je die weerstand gaat overbruggen sluit je je kabel aan het einde kort.
Haal je hem weg dan wordt het weer een rijgdoos.

De hele functie van die weerstand is om de installatie op dat punt af te sluiten met de ohmse weerstand van de kabel (75 ohm)
Die weerstand moet er dus zitten (aan het eind van een aftakking in de rijgdoos als deze als einddoos dient) en mag niet overbrugd (kortgesloten) worden.

"
Wanneer een golf aan het einde van een kabel aankomt zal deze, wanneer de kabel opengelaten of kortgesloten is, geheel gereflecteerd worden. Hierdoor ontstaat op de kabel een mengsel van heen- en teruggaande golven, de zogenaamde staande golven. Het signaal wordt hierdoor vervormd, en er gaat signaalvermogen verloren. Dit geldt des te meer aangezien in de meeste gevallen het optreden van staande golven gepaard gaat met hogere spanningen dan normaal, en het vermogen evenredig met het kwadraat van de spanning schaalt.
Doordat een oneindig lange kabel een impedantie presenteert van Z0 (wat een intrinsieke eigenschap van de kabel is) kan een kabel 'goed' worden afgesloten door haar te laten eindigen in een afsluitweerstand waar voor de weerstandswaarde geldt:
RT = re( Z0 ) De golf 'denkt' dan aan het einde van de kabel een oneindige voortzetting hiervan te zien, maar wordt in theorie volledig gedissipeerd in de weerstand. In de praktijk kan iedere verstoring van de geometrie van een geleider golven reflecteren wanneer de grootteorden van de verstoringsafmetingen en de golflengte overeenkomen. "

http://nl.wikipedia.org/wiki/Afsluitweerstand

http://www.marktplaza.nl/CAI-Afsluit...hm-3119252.php
Afsluitweerstand 75 Ohm voor het afsluiten van de laatste rijgdoos in een antenne huisnet.

http://www.allekabels.nl/Antenne-Doz...weerstand.html
Hirschmann Afsluitweerstand 75 ohm.

Afsluitweerstand voor Hirschmann doorvoerdozen GEDU10, GEDU15 en GEDU20.
(Voor als deze worden gebruikt als einddoos)

In een rijgdoos aan het eind MOET deze weerstand dus zitten en juist het WEGHALEN of overbruggen is uit den boze.

In een rijgdozen systeem moet de laatste rijgdoos voorzien worden van een eindweerstand. (die je niet mag overbruggen. )
In een Ster systeem gebruik je geen rijgdozen maar steeds een eind doos.

Zie voor een hele duidelijke uitleg:
http://www.stuutenbruin.com/antenneperikelen.html
__________________
Voorkomen is beter dan genezen,de negeerlijst is dan al snel juist de goede sfeer lijst... voor als echt niets meer helpt.. Vanish !

Laatst gewijzigd door G.bruiker; 18 november 2009 om 19:37