Los bericht bekijken
  #19  
Oud 11 november 2009, 07:56
Jdd's schermafbeelding
Jdd Jdd is offline
Inactieve account
 
Geregistreerd: 24 maart 2008
Locatie: Ziggo (Casema)
Ziggo Internet: Alles-in-1 Extra
DTV: 9401 | Alphacrypt 3.19 (W4000)
Berichten: 1.087
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Riparius Bekijk bericht
Ik zie hier de laatste tijd wel meer berichten verschijnen van mensen die van concurrentie op de kabel een heilzaam effect verwachten, maar dat is m.i. een misvatting, en al helemaal op de manier zoals de OPTA zich dat nu voorstelt. Ik denk dat er net zomin positieve effecten van zijn te verwachten als van bijvoorbeeld de liberalisering van de stroommarkt, die uiteindelijk ook alleen maar leidt tot (verborgen) prijsverhogingen door steeds onduidelijker tariferingen, en die ook al heeft geleid tot minder betrouwbaarheid in de stroomvoorziening.

De plannen van de OPTA zoals ze er nu liggen zullen alleen maar nadelen opleveren voor de huidige abonnees van bijvoorbeeld Ziggo, omdat in die plannen grote kabelaars verplicht zijn derden toe te laten op hun netwerk voor het aanbieden van een concurrerend analoog pakket. Dat betekent dat er minder ruimte beschikbaar blijft voor nieuwe digitale kanalen, een uitbreiding van het aanbod aan HD kanalen, en mogelijk andere nieuwe (digitale) diensten via de kabel. Uiteindelijk frustreert het OPTA plan dus alleen maar de innovatie, en dat is in het nadeel van de klanten van grote kabelaars.

Ik zie wél heil in regelgeving en wetgeving voor aanbieders van (digitale) signalen, en dan het liefst gecoördineerd in Europees verband. Dergelijke regelgeving bestaat ook, maar die is destijds onvoldoende uitgewerkt waardoor de industrie en de kabelaars alsnog hun eigen gang konden gaan. Een gemiste kans dus, want ik ben het er uiteraard mee eens dat we het hele gehannes met het 'certificeren' van receivers of TV toestellen, CI+, en een gecodeerd basispakket niet hadden moeten hebben.
Zoals de situatie nu is bij Ziggo/upc zijn de plannen van de opta prima. Er is voldoende ruimte om te innoveren, als Ziggo/upc maar besluiten om meer naar de klant te luisteren en minder naar de geldbuidel van kleine pulpzenders die willen betalen om op de kabel te komen.

Als de digitale basis pakket open gaat, dus geen codering en CI CI+ rommel vereist, dan heb je volledig gelijk. Maar ook hier zou ik persoonlijk dan wel programmaraden willen zien, om er voor te zorgen dat dit pakket een zekere kwaliteit behoudt. En dan met namen verplichte door giften van de publieke omroepen van de direct omliggende landen. (GB BE DE No DEN) Dit zou europes breedt moeten en kostenloos.