Los bericht bekijken
  #120  
Oud 7 november 2009, 13:07
aaargh's schermafbeelding
aaargh aaargh is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 juni 2009
Locatie: Enschede
Ziggo Internet: Alles in 1 extra
DTV: Humax iHRD-5100c
Berichten: 465
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CeeS Bekijk bericht
Misschien moet je je eerst wat meer verdiepen in hoe forumsoftware werkt.
Ik ben niet helemaal achterlijk, ik heb een heel aardig beeld wat er bij zo'n stuk forum software komt kijken.
Citaat:
Die queries zijn niet alleen om de informatie op je scherm te toveren, maar ook om zaken bij te houden zoals of iemand het bericht al gelezen heeft en om variabele data te tonen die je op elke pagina ziet staan, zoals hoeveel pb's er voor je zijn en hoeveel er ongelezen zijn etc. Veel van die individuele data kan dus nooit gecached worden omdat het voor iedereen anders is, en zelfs voor 1 persoon verandert bij elke klik. Plaats je een bericht dan gebeurt er nog veel meer onder de motorkap, niet alleen je bericht wordt opgeslagen, maar ook zaken waardoor het zoeken op je bericht mogelijk is, waardoor zoekmachines er beter mee overweg kunnen, topic en threadinfo en nog veel meer.
Dat kan je prima cachen, je houdt b.v. de laatste 10000 actieve gebruikers in het geheugen, updates doe je naar de in-memory datastructuur en schrijf je asynchroon weg naar de database. (het is iets complexer dan dat, aangezien je wilt kunnen clusteren en je dan mogelijk wat concurrency issues moet oplossen bijvoorbeeld m.b.t. cache invalidation op andere nodes. Nog steeds geen rocket science)
Citaat:
Schaalbare forumsoftware is vele malen complexer dan bijvoorbeeld een standaard website of blog.
Inderdaad, het is complex, maar complex is niet hetzelfde als moeilijk. Ik zeg ook niet dat het snel op te lossen is, of dat het überhaupt mogelijk is het sneller te krijgen met de huidige middelen. Mijn enige punt is dat je met vergelijkbaar presterende hardware veel meer performance kan halen, niet dat dat hier een optie is. Beter schaalbare software zal een hoop geld kosten en waarschijnlijk niet eens draaien op je huidige hosting pakket.