Discussie: Mededeling: Verbod op Downloaden van films?
Los bericht bekijken
  #1  
Oud 3 november 2009, 16:38
prodix's schermafbeelding
prodix prodix is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 februari 2009
Locatie: Veenhuizen (Dr) @Home| (oud) Ziggo
Ziggo Internet: AI1 Extra + TV Extra / Ubee (wachtend op alternatief)
DTV: EU40B6000 met Neotion / EU37Fxxx met Smit / Humax 5300C / Anysee / iR-FOX
Berichten: 835
Standaard Verbod op Downloaden van films?

Er komt een downloadverbod voor films en muziek waarvoor je niet hebt betaald, dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie aangekondigd. Hoe het verbod er precies uit gaat zien is nog erg onduidelijk, maar het verbod komt er.

De plannen om downloaden aan te pakken zijn er al jaren, maar tot een verbod kwam het tot nu toe nooit. Het gaat Justitie vooral om grote partijen die geld verdienen aan muziek en films waarop copyright zit, zoals downloadsites. Volgens de minister is de wet specifiek niet bedoeld om individuele gebruikers dwars te zitten.

Een mogelijke invulling van de nieuwe wet is een regeling waarbij consumenten elke maand een bedrag betalen om muziek en films te kunnen gebruiken en uitwisselen. Een redelijke vergoeding voor auteursrecht moet volgens het kabinet de culturele sector in Nederland in stand houden.

Het uitwisselen van films en muziek is een groot grijs gebied. Het is al jaren onduidelijk wat er nou wel of niet precies mag. Deze nieuwe wet zou voor eens en altijd duidelijkheid moeten scheppen over de regels. In juni zei een werkgroep bestaande uit Tweede Kamerleden, nog dat de entertainmentbranche maar zelf met oplossingen moet komen. Volgens hen werkt die branche nog op een ouderwetse manier en moeten ze eerst zelf vernieuwen.

Begin oktober ontstond nog ophef, toen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra aankondigde bloggers te willen laten betalen voor het plaatsen van YouTube'jes op hun sites. Dat plan werd snel teruggedraaid toen er veel kritiek op kwam.

Downloaden van muziek en films uit 'evident illegale bronnen' wordt niet per direct verboden, heeft het kabinet besloten tijdens de Ministerraad. Het kabinet trekt drie jaar uit om het verbod uit te werken. In de tussentijd moet de entertainmentindustrie met goede legale alternatieven komen voor het downloaden van films en muziek uit evident illegale bronnen. Hoe vastgesteld kan worden of er sprake is van 'evident', is niet bekend.

Daarmee volgt de regering het advies op van de commissie Gerkens, die afgelopen zomer in een rapport het downloadverbod voorstelde. Volgens het kabinet is het downloadverbod niet bedoeld om consumenten te pesten. "Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciŽle partijen uit te bannen." Volgens het kabinet is het niet in de haak dat er partijen geld verdienen aan auteursrechtelijk beschermd materiaal, waarvan ze zelf de rechten niet bezitten.

Bij goede legale alternatieven voor downloaden uit illegale bron denkt het kabinet aan een all-you-can-eat-downloaddienst, waarbij consumenten voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek of films kunnen downloaden of streamen.

In ruil voor het downloadverbod wordt de thuiskopieheffing afgeschaft. Die heffing was bedoeld als compensatie voor artiesten en componisten, die daarmee een vergoeding kregen voor het feit dat mensen vroeger hun muziek op een blanco bandje kopiŽerden. Nu de opslagcapaciteit van computers is gegroeid en internetverbindingen veel sneller zijn, is de thuiskopieheffing niet meer van deze tijd, concludeert de regering.

De vraag die nu gaat komen bij vele downloaders van nieuwsgroepen : wat heb ik nog aan mij abbonement op Eweka etc.
Welke (al dan niet) verplichte belasting komt er voor terug om "legaal"te downloaden?
Een voorbeeld zou kunnen zijn; intenet abbonement 7% duurder maar dan wel alle auteursrechtelijk materiaal vrij voor nederland.

Word vervolgd!

Bron : NOS/Tweakers.net
__________________
Off al the things i've lost, i miss my mind the most!