Los bericht bekijken
  #8  
Oud 2 november 2009, 23:02
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door propper Bekijk bericht
Opta: kabel al open in maart 2010

Toezichthouder Opta meldt dat klanten van UPC en Ziggo al vanaf volgend jaar maart voor hun analoge kabelabonnement naar een andere partij kunnen overstappen.

Opta publiceerde hierover vrijdag twee conceptbesluiten. De vrijheid voor de consument om bij een andere aanbieder een analoog abonnement af te nemen, moet binnen zes weken na het publiceren van het definitieve besluit zijn gegarandeerd.

De twee grootste kabelaars UPC en Ziggo wilden zelf de mogelijkheid bieden om over te stappen binnen een periode van acht tot tien maanden. In het conceptbesluit is deze periode nu teruggebracht tot maximaal zes maanden. De besluiten worden pas definitief nadat marktpartijen erop hebben kunnen reageren. Partijen hebben tot 11 december de tijd om hun mening over de conceptbesluiten te geven. Tegen de besluiten is bezwaar en beroep mogelijk, maar dat schorst de werking van de besluiten niet.

In de conceptbesluiten staat dat consumenten per maart kunnen overstappen, maar wel gebruik blijven maken van de netwerken van de twee kabelmaatschappijen. De mogelijkheid om rond maart te veranderen van abonnementaanbieder geldt alleen voor consumenten die een analoog kabelabonnement bij UPC of Ziggo hebben. Volgens Opta is het in dat geval namelijk eenvoudig om het abonnement over te zetten naar een andere aanbieder. Vijf maanden later moet ook de consument die andere diensten bij UPC of Ziggo afneemt voor zijn analoge tv-abonnement kunnen overstappen.

Over het grootste struikelblok, de kosten die UPC en Ziggo mogen doorberekenen, staat nog niets in de twee conceptbesluiten. De twee kabelbedrijven hebben ook nog niet officieel gereageerd op de besluiten.

Bron: Totaaltv

Link: http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2535

Voorlopig blijft analoge tv nog een tijdje.
Hoop alleen dat het niet ten koste gaat van de uitbreiding van het HD zenders. Maar dat is een andere discussie.
Dat hele OPTA plan is bedacht door lieden die geen verstand hebben van kabeltechniek, en druist bovendien in tegen de in Europees verband afgesproken uitfasering van analoge televisie in de EU. Als dit plan wordt doorgedrukt kun je inderdaad verwachten dat dit de innovatie en de verruiming van het aanbod aan HD kanalen zal frustreren. De verwachte prijsdaling voor het analoge basiskabelabonnement zal evenmin optreden, omdat de vergoedingen die de huidige aanbieders derde aanbieders in rekening zullen (moeten) brengen op een dusdanig niveau liggen dat derden onmogelijk analoge TV tegen een concurrerend tarief zullen kunnen aanbieden. En als de wetgever c.q. de OPTA de kosten die de huidige aanbieders aan hun eigen concurrenten mogen doorberekenen aan een te laag maximum bindt, dan kun je wel op je vingers natellen wie daarvoor uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd. Juist ja, de abonnees van de aanbieder die het betreffende netwerk in beheer heeft. De gevolgen nog even op een rijtje:

1. Administratieve chaos, vooral als de digitale signaallevering dan weer wel via de aanbieder blijft lopen die het netwerk exploiteert.

2. Op elkaar afschuiven van verantwoordelijkheden bij bijvoorbeeld storingsmeldingen, die dus minder goed of helemaal niet meer opgelost zullen worden.

3. Frustreren van de technologische innovatie, lees het vrijmaken van ruimte op de kabel voor bijvoorbeeld een verruiming van het aanbod aan HD kanalen, c.q. een verschraling van het huidige aanbod om dan toch maar meer HD kanalen mogelijk te maken.

4. Stijgende abonnementstarieven voor digitale televisie, omdat de door de OPTA niet realistisch ingeschatte distributiekosten aan de bestaande digitale abonnees zullen worden doorberekend, en omdat er met het loskoppelen van de aanbieders voor analoge en digitale signalen ook een aparte tariefstructuur zal moeten komen voor digitale en analoge televisie, hetgeen alleen maar ongunstig kan zijn voor de bestaande digitale abonnees.