Los bericht bekijken
  #4  
Oud 2 november 2009, 21:50
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door abloem Bekijk bericht
De kabelaanbieders haasten zich om analoog uit te faseren. De kabelaanbieders hebben geen enkele van hun (miljoenen) klanten gevraagd of ze graag het analoge product kwijt willen. Zitten we als klant echt te wachten op het verlies van analoog ? Hoeveel digitale decoders met evenzoveel afstandbedieningen moet u aan gaan schaffen ? Vijf per woning zal normaal zijn, huiskamer tv + mediacenter of digitale- /videorecorder, pc met tv-kaart in de hobbykamer, tv in elke kinderkamer (2) en nog een tv op zolder maakt zomaar vijf of zes analoge aansluitingen die het nu prima doen met een antenneversterker in de meterkast. En ja we hebben bij verhuizen een gratis digitale decoder gekregen van Casema en die is aangesloten op de huiskamer-tv maar voor het journaal, nova en de wereld draait door hoef ik niet per-se naar digitaal. Vult de kabelaanbieder straks zijn zakken door mij een stuk of vijf decoders te verplichten ??
Aad.
Digitale transmissie biedt vele voordelen boven analoge transmissie van televisiesignalen. Bovendien is er jaren geleden al in Europees verband besloten dat analoge televisie in de gehele EU zal worden uitgefaseerd. Daarbij mochten de verschillende lidstaten zelf een tijdsplan opstellen, maar de bedoeling is dat ergens tussen 2012 en 2015 analoge televisie in de gehele EU tot het verleden zal behoren. Je moet dit dus niet op het bordje van de kabelexploitanten neerleggen.

Probleem is echter dat kabelexploitanten en andere aanbieders van televisie in digitale vorm wel hun kans schoon zien om meteen hun zakken te vullen. Daarom zou er aanvullende wet- en regelgeving moeten komen die bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) regelt dat:

1. Alle nieuwverkochte TV toestellen groter dan een bepaalde maat (bijv. 26 inch) verplicht zijn voorzien van een ingebouwde DVB-C en DVB-T tuner die ook geschikt is voor HD ontvangst, en dat tevens al die toestellen verplicht zijn voorzien van een CI(+) slot.

2. Kabelexploitanten en andere aanbieders verplicht worden zich te houden aan (Europese) standaarden die ontvangst met de onder punt 1. genoemde toestellen mogelijk maken zonder dat daarvoor gebruik hoeft te worden gemaakt van proprietaire oplossingen van aanbieders (dus geen koppelverkoop van apparatuur en abonnementen).

3. Aanbieders van televisiesignalen (via glasvezel, de kabel, de ether, of anderszins) wettelijk verplicht zijn een uitgebreid basispakket onversleuteld aan te bieden aan abonnees, zodat er voor de ontvangst van dit basispakket geen smartcard benodigd is en er ook geen extra kosten verschuldigd zijn boven de reguliere abonnementskosten van de dienst. In dit basispakket zouden in ieder geval alle landelijke en regionale publieke zenders moeten zitten, alsmede een aantal binnen- en buitenlandse zenders die nu ook al via het gangbare analoge aanbod beschikbaar zijn.