Los bericht bekijken
  #8  
Oud 28 oktober 2009, 15:28
hankooiman's schermafbeelding
hankooiman hankooiman is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 16 oktober 2009
Locatie: Casema den Haag
Ziggo Internet: Alles in 1 Plus; Motorola SBV 5120 E
DTV: Samsung DCB P 850RS, Humax 5200
Berichten: 6
Standaard Klok loopt voor; beelden worden overgelagen

Citaat: Ik heb geen last van die glitchen (nog nooit van dat woord gehoord). Maar wat zou de relatie zijn tussen het ongelijk lopen van de klok en dat glitchen?

Antwoord:
Ik herken het verschijnsel uit mijn ervaring met professionele film- en videoproductie. Daarbij worden beeld en geluid soms los van elkaar en op verschillende apparaten opgenomen. Beide apparaten worden dan gestuurd door een (kwartsgestuurde) tijdcode. Als er verschil optreedt tussen die tijdcodes, ontstaat er een hikje in beeld en geluid. Er worden dan een paar beelden of een stukje geluid ingeslikt. Om dit te voorkomen, moeten beide klokken (tijdcodes) regelmatig worden gelijk gezet, in de praktijk na een paar uur, bijvoorbeeld na de lunch. Dat is de verantwoording van de camera-assistent of de geluidsman in die productie.

Als de klok van de Samsung voorloopt op de werkelijke tijd, speelt hij de beelden dus net iets sneller af dan ze binnenkomen. Op een gegeven moment is dan de buffer leeg, en dan moet die eerst moet opnieuw gevuld worden. Dat veroorzaakt een hikje in beeld en geluid. Dat is zo ongeveer wat er m.i. gebeurt.

De sterkte en de kwaliteit van het signaal zijn bij mij thuis gecontroleerd door een hulpvaardige monteur van Ziggo. Ik heb zelfs een paar dagen een Cisco decoder (HD) mogen aansluiten om één en ander te controleren. Die decoder geeft signaalsterktes en kwaliteit aan van 100% tot 75%. (De Samsung geeft met hetzelfde signaal getallen van 48% en 85%.) Met de Cisco decoder ben ik ook geen glitches tegengekomen, en dat bevestigt mijn vermoeden.

Oplossing: wachten op een software-update die ervoor zorgt dat de klok regelmatig automatisch wordt gelijk gezet.

Wat wel grappig is om hier te vermelden: bij de overgang van zomer- naar wintertijd werd de klok wél automatisch gelijk gezet! Gek genoeg werden ook de voorgeprogrammeerde opnametijden 'aangepast', maar dan wel op de verkeerde manier: ze zaten er nu allemaal een uur naast! Het valt ook allemaal niet mee, kennelijk.

Ik kan met mijn Samsung overigens heel goed twee programma's opnemen en daarbij ook nog naar een ander (reeds opgenomen) programma kijken. Dat levert geen problemen op; ik heb dan niet meer glitches dan wanneer het apparaat het minder 'druk' heeft.

Laatst gewijzigd door hankooiman; 28 oktober 2009 om 15:50 Reden: spelling