Discussie: Vraag: signaal naar HD recorder
Los bericht bekijken
  #4  
Oud 25 oktober 2009, 15:51
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door wildwilly Bekijk bericht
analoog? oh maar het signaal naar de tv gaat ook via een scart........

signaal is dramatisch naar de HD recorder en weet niet waar ik moet beginnen, heb mn twijfels over de decoder........
Je decoder heeft twee SCART aansluitingen zoals je weet. Die leveren allebei een analoog signaal, maar niet hetzelfde signaal. SCART AV1, waar je normaal de TV op aansluit, levert een (goed) RGB signaal, als je dat althans hebt ingesteld in het setup menu.

De tweede SCART, AV2, is eigenlijk alleen bedoeld voor aansluiting van óf (a) een videorecorder (die bijna niemand meer gebruikt), óf (b) een DVD speler.

Deze tweede SCART is niet echt geschikt voor aansluiting van een DVD recorder als je tenminste prijs stelt op goede opnamen, en toch doen veel mensen dat, met slechte opnamen tot gevolg. Hoe komt dit? Wel, heel simpel, de tweede SCART op de decoder accepteert wel RGB input, maar levert geen RGB output, terwijl de meeste DVD/HDD recorders juist wel werken met RGB input.

Wat moet je nu doen? Heel simpel: de bekabeling veranderen. Je DVD recorder heeft als het goed is aan de achterzijde ook twee SCART aansluitingen, en die zitten er niet voor niets. De clou is dat je het RGB signaal dat je decoder levert via SCART AV1 gaat doorlussen naar de TV via je DVD/HDD recorder. Daarvoor heb je slechts twee RGB SCART kabels nodig, en die sluit je dan als volgt aan:

DECODER[AV1]=====[RGB IN]RECORDER[RGB OUT]=====[AV1]TV

Let hierbij wel op dat de twee SCART aansluitingen achterop de recorder NIET uitwisselbaar zijn: er is één SCART aansluiting die RGB input accepteert en één SCART aansluiting die RGB output levert. De tweede SCART aansluiting op de decoder laat je ongebruikt!

Ben je hiermee klaar? Nou dat ligt eraan. Bij veel recorders moet je in het setup menu ook nog de nodige instellingen maken om te zorgen dat de recorder daadwerkelijk het kwalitatief hoogwaardige RGB signaal gaat opnemen en niet het minderwaardige composiet signaal. Ook moet je soms expliciet instellen dat de recorder bij weergave RGB output levert. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je recorder, daar staat het allemaal in beschreven. Ook de aansluiting van een decoder met doorlussen zoals hier uitgelegd staat meestal in de handleiding beschreven.

Laatst gewijzigd door Riparius; 25 oktober 2009 om 17:48