Los bericht bekijken
  #365  
Oud 22 oktober 2009, 11:23
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.460
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door m2dekker Bekijk bericht
Daarbij ga je dan uit van de verkeerd geconfigureerde servers die (mits als open relay fungeren...) data zouden
doorsturen naar de SMTP server van Ziggo. Het gaat daarbij niet over het verkeer wat wel goed gaat naar de
server van de klant, aangezien dat net als het overige verkeer ook niet via de servers van Ziggo gaat en dus
geen grotere belasting zou geven voor de server.

Hierdoor kan ik me nog steeds niet voorstellen dat dit zo'n grote impact zou hebben op de servers van Ziggo.
Anders zouden andere ISP's dit toch ook niet kunnen aanbieden?

Je hebt het maar steeds over de belasting van de servers van Ziggo, dat is echter totaal geen issue.
Het gaat om het feit dat de mailserver van Ziggo niet op een blacklist komt te staan. Dat is vaker gebeurd en niet alleen bij de Ziggo-server.

En inderdaad gebeurt dit door fout geconfigureerde klant-mailservers die als open-relay fungeren, of door klanten-pc's waar zonder dat ze dit zelf weten door een botnet een open-relay-mailserver is geinstalleerd.

Natuurlijk zou Ziggo het risico kunnen nemen door er vanuit te gaan dat alle klanten weten waar ze mee bezig zijn en hun mailserver zelf goed kunnen instellen en hun pc virus/trojan-vrij houden. Echter willen ze dit risico niet nemen. Het kost ook veel tijd en mensen om dit te controleren.

Trouwens vrijwel alle ISP's blokkeren op de een of andere manier een mailserver. Zelfs XS4all heeft dit standaard uit staan, maar wel een optie om het aan te zetten. Daar zit dus over het algemeen iets ander publiek als klanten die er bereid zijn voor te betalen. Ziggo heeft er voor gekozen dit niet te doen.

Je kunt er lang en breed over blijven doorgaan, maar dit is de situatie en daar zul je het mee moeten doen. Wij hebben hier al heel veel met Ziggo en één van zijn voorgangers (Multikabel) over gesproken (al minstens sinds 2002), maar nooit verder gekomen dan het feit dat Multikabel destijds een (niet-gesupporte) relay-server in het leven heeft geroepen waarmee je wel een inkomende mailserver kon inrichten. Sinds de systemen samen gevoegd zijn bij Ziggo is die niet meer in te stellen en werkt het alleen nog voor bestaande accounts die al ingevoerd waren. Bij een wisseling van IP adres heb je grote kans dat dit stopt met werken.

Maar we hopen en zetten nog steeds in dat Ziggo zo'n relayserverdienst ziggo-breed wil gaan inzetten. Voorlopig staat dit allemaal nog in de ijskast omdat de bestaande systemen nog niet compleet gemigreerd zijn vermoed ik.

Maar alle argumenten die je hier steeds geeft zijn al jarenlang besproken en bekend, maar geen reden om hun beleid te laten wijzigen. En vanuit hun standpunt zit er natuurlijk ook wat in. Het belang van miljoenen klanten weegt meer dan de paar duizend particulieren die zelf willen spelen met een mailserver. Er hoeft maar 1 van die klanten een fout te maken en heel Ziggo komt bijvoorbeeld op de zwarte lijst van grote isp's te staan.
__________________
The difference between theory and practice in practice is greater than the difference between theory and practice in theory....