Discussie: DVD-Audio?
Los bericht bekijken
  #9  
Oud 20 oktober 2009, 00:29
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TomF Bekijk bericht
Tot vandaag had ik nog nooit gehoord van DVD-Audio. Blijkbaar worden dan bestaande muziek-CD's geremixt in allerlei Dolby-varianten.

Op Wikipedia staat bijvoorbeeld een lijstje met zulke geremixte albums.

Ik heb 2 vragen:
- Waarom staat dit dan op een DVD en niet op een gewone CD? Ik meen me te herinneren dat een live-album van Eric Claptop op een gewone CD stond maar dan wel in Dolby Surround.
Je herinnering klopt niet, of het was een fake CD. Probeer een verwijzing te vinden op internet. Audio van hoge resolutie kan niet op gewone audio CD's worden uitgebracht omdat deze aan de zogeheten Red Book specificatie moeten voldoen omdat ze anders niet zijn af te spelen op een normale audio CD speler. Audio CD werkt met 2-kanaals (stereo) geluid dat als lineaire PCM is opgeslagen met een resolutie van 16 bits en een samplefrequentie van 44,1 kHz. Deze parameters liggen muurvast sinds audio CD's in 1983 op de markt kwamen en kunnen niet worden veranderd zonder de compatibiliteit op te geven.
Citaat:
- Wat klinkt beter? Gewone stereo of toch in Dolby-varianten.
Zo kun je die vraag niet stellen. Of beter gezegd, je kunt de vraag wel stellen, maar er is geen antwoord op te geven. Veel audiofielen zweren bij 2-kanaals audio, 'gewone' stereo dus. In principe is dat ook voldoende om alle ruimtelijke informatie over te brengen. We hebben namelijk nog steeds maar twee oren. Dat twee kanalen inderdaad toereikend zijn wordt op treffende wijze bewezen door zogeheten kunsthoofdstereo opnamen. Deze opnamen worden gemaakt met een kunsthoofd, waarbij in elk van de oren een microfoon zit. Dergelijke opnamen kun je alleen goed beluisteren met een hoofdtelefoon, maar dan ervaar je ook een buitengewoon realistische ruimte-weergave.

Dolby varianten klinken zeker niet beter dan lineaire PCM, omdat daarbij (DD en DTS) gebruik wordt gemaakt van lossy compressie. Dat is vanuit een audiofiel standpunt uit den boze. Overigens kan DVD-A meerkanaals lineaire PCM audio bevatten, met hogere samplerates en hogere bitdieptes dan de conventionele audio CD. Echter, bij gebruik van de hoogst beschikbare samplefrequentie van 192 kHz en 24 bits resolutie is de ruimte op een DVD ontoereikend voor meerkanaals audio en is alleen stereo mogelijk.

Er is jaren lang een 'format war' geweest tussen DVD-A en SACD, en zoals het er nu naar uitziet heeft deze strijd alleen maar verliezers opgeleverd, geen van beide systemen is echt doorgebroken. De belofte voor de toekomst heet Blu-ray audio. Hiervoor is echter nog geen eenduidige standaard vastgelegd. Vast staat wel dat de capaciteit van Blu-ray toereikend is voor meerkanaals audio in hoge resolutie zonder lossy compressie.