Los bericht bekijken
  #33  
Oud 14 oktober 2009, 22:32
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eduard08 Bekijk bericht
Je mijdt nog steeds mijn punt, namelijk dat de kijker niet per definitie de rekening hoeft te betalen. Commerciele zenders maken winst door kijkcijfers en commercials.
Ik mijd je punt niet, ik geef alleen maar aan dat er nog een derde complicerende factor is en dat zijn de digitale TV providers die ook verdienen aan het feit dat zij die kanalen in hun pakket hebben zitten. Een commercieel kanaal zal daarom dus ook bij de provider een graantje mee proberen te pikken van hetgeen die provider aan het hebben van dat kanaal kan verdienen. En dan is het nog de vraag wat uiteindelijk de klanten over hebben voor die kanalen in het pakket. De vraag is dan wat is voor ieder van die partijen nog billijk.

Als een RTL vast zou houden aan een vergoeding voor de doorgifte van hun HD kanalen, dan mogen die kanalen wat mij betreft in een betaald HD pakket komen i.p.v. dat de provider de doorgifte kosten doorberekent aan iedere klant via bijvoorbeeld een verhoging van het basis kabel tarief voor volgend jaar. Ik ben echter een klant die niet echt zit te wachten op allerlei dubbele kanalen, zeker niet als er op SD kwaliteit van de betreffende kanalen nauwelijks iets aan te merken valt. Kijk naar de discussie over de SD en HD uitvoeringen van Nederland 1, 2 en 3 waarbij nu de consensus lijkt te zijn dat de SD kwaliteit is afgenomen sinds de HD uitvoeringen erbij zijn gekomen en dat men bij de HD uitvoeringen nauwelijks weet waar te nemen of een programma nu wel of niet native HD is. Gevolg: om een kanaal door te geven is er tegenwoordig zo'n 20 Mbps nodig voor beide uitvoeringen terwijl dat voorheen met zo'n 8 Mbps kon, waarbij voor beide varianten de kwaliteit niet optimaal is. Ik zou liever 4 tot 5 nieuwe SD kanalen van 8 Mbps erbij hebben i.p.v. die 3 duplicaten of één Nederland 1 HD kanaal met een eigen programmering aangevuld met nog een drietal nieuwe SD kanalen. Maar dat is mijn insteek. Ik ga voor variatie in het kanalen aanbod i.p.v. variatie in uitzend methoden. Iemand die allerlei HD apparatuur heeft aangeschaft zal daar misschien een heel ander idee over hebben

Citaat:
Beetje vreemd dat je mij die vraag stelt, terwijl over de grens commerciele DVB-T zenders wel FTA uitzenden.
Het was meer een open vraag. En nogmaals, over de grens gelden andere regels voor de doorgifte van DVB-T kanalen dan hier in Nederland. Onze overheid heeft er voor gekozen om de exploitatie van de DVB-T frequenties onder te brengen bij een commercieel bedrijf. Over de grens doen ze dat anders, dus heeft het kijken naar andere landen weinig zin.