Los bericht bekijken
  #78  
Oud 14 oktober 2009, 00:18
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door michel30 Bekijk bericht
Kunnen we niet samen spannen en een klacht tegen Sony en Ziggo.

Wat ik zo wie zo balen vind.
Iedereen heeft een analoog pakket met standaard zenders.
Nog wel ja. Maar als het aan de kabelaars ligt duurt dat ook niet lang meer. Caiway heeft al aangekondigd dat ze op 10-10-10 definitief stoppen met analoge TV. De andere (grotere) kabelaars zullen dan wel op niet al te lange termijn volgen.
Citaat:
Waarom kan Ziggo die niet gewoon vrij geven, dan kan iedereen die DVB-C heeft die netjes ontvangen.
Bij Caiway is dat ook zo. Daar is het complete digitale basispakket vrij te ontvangen, dus zonder CAM en zonder smartcard. Maar Ziggo en andere kabelaars willen dat niet, uit louter commerciële overwegingen. Ze denken namelijk dat de drempel om extra zenderpakketten te nemen een stuk lager wordt als je toch al een smartcard nodig hebt om überhaupt digitale TV te kunnen kijken.
Citaat:
Wil je die extra zenders, en je tv ondersteunt geen CI plus module moet je een extra losse receiver aanschaffen.
Nee, die kant moeten we nou juist niet op. Decoders zijn slechts een tijdelijk verschijnsel. Die hebben alleen maar bestaansrecht omdat 'gewone' TV's nou eenmaal geen (geschikte) digitale tuner aan boord hebben. Vergelijk het maar met de UHF converter kastjes voor Nederland 2 uit de jaren 60. Die zag je na een aantal jaren ook nergens meer staan bij de mensen thuis, gewoon omdat ze overbodig waren geworden.
Citaat:
En de tv's die het wel aan kunnen hebben geluk.
Nee, weer een verkeerd uitgangspunt, het is geen geluksspelletje. Er bestaan heel duidelijke, in Europees verband vastgelegde, standaards voor digitale TV via de kabel (en via de ether, maar daar hebben we het nu even niet over). Daarbovenop heb je ook nog allerlei standaards voor codering, maar op dat punt is er geen goede coördinatie en doet iedere kabelaar feitelijk maar wat hem (of haar) het beste uitkomt. En daar zou nu juist - door wetgeving bijvoorbeeld - een einde aan moeten worden gemaakt.

Er zou in ieder geval het volgende moeten gebeuren:

1. Een wettelijke verplichting voor alle aanbieders van digitale TV signalen (via de kabel, maar ook via de ether, lees Digitenne) om in ieder geval een compleet basispakket onversleuteld aan te bieden.

2. Een wettelijke verplichting dat alle nieuw verkochte TV toestellen vanaf een bepaalde maat (bijvoorbeeld 26 inch) moeten zijn voorzien van een ingebouwde DVB-T én DVB-C tuner die aan de Europese specificaties voldoet.

3. Afspraken in Europees verband voor een eenduidig versleutelingssysteem voor extra (betaalde) pakketten, zodat gegarandeerd is dat iedere TV die aan de overeengekomen specificaties voldoet ook werkt met iedere Europese aanbieder van betaalde digitale televisie via de kabel of via de ether.