Discussie: Storing: Ventilator kapot-vastlopers.
Los bericht bekijken
  #6  
Oud 3 oktober 2009, 21:32
vettekees's schermafbeelding
vettekees vettekees is offline
Member
 
Geregistreerd: 22 maart 2009
Locatie: Deventer @home
Berichten: 79
Standaard

Het merk Fan is Nidec en het is een 12 volt 50mm. ik heb al een keer naar de fan gezocht op het net door het typenummer in te voeren bij Google, maar helaas niets kunnen vinden. Voor het typenummer zou ik hem weer los moeten schroeven, maar daar heb ik even geen zin in.
Je kunt er ook niet zomaar een vervanger voor in de plaats zetten om dat iedere fan weer anders is qua toerental en luchtstroomhoeveelheid. Omdat de fan in de 5050 al zeer rustig draait, is de kans groot dat je een fan plaatst die nog trager draait. Je kan misschien een reserevefan bij Humax bestellen.Of zij weten misschien wel een adres waar deze verkrijgbaar is.

Echter denk ik niet dat de fan kapot is gegaan, maar de 5050 zelf. De 'Nidec' fan die in de Humax zit kan zo rond de twintigduizend uur draaien. De gelagerde versie's kunnen zelfs wel vijftigduizend uur draaien voordat ze defect raken. En zeker bij een laag toerental zoals bij de 5050. Als je de fan niet ziet draaien in de 5050, betekent dat niet automatisch dat de fan defect is. De fan is thermostaat geregeld en gaat pas na ongeveer anderhalf uur aan. Voordat de fan aanslaat is de behuizing al behoorlijk warm. Dus word je al gauw misleid en denk je automatisch dat de fan stuk is omdat deze niet draait. De fan is makkelijk te testen door de printstekker even los te halen en er met een voeding/adapter bijvoorbeeld 6 volt op te zetten, en dan kijken wat hij doet.

Wat je zeker niet moet doen bij de 5050, is hem op de bovenkant van een versterker plaatsen. De opstijgende warme lucht van de versterker wordt aangezogen door de 5050. op deze manier wordt de 5050 intern veel te warm met alle gevolgen van dien. De fan is zo rustig afgesteld dat hij alleen maar in staat is om zijn eigen warme lucht af te voeren, en kan de warmte van een ander apparaat er echt niet bij hebben. En de fan zal ook niet in toerental stijgen wanneer de 5050 intern te warm wordt, waardoor de temperatuur intern alleen maar op zal lopen met alle gevolgen van dien. Dus stel de 5050 altijd alleen op zonder hem op een ander apparaat te plaatsen. En geef hem voldoende ventilatieruimte rondom. Dus niet in een afgesloten rek. En controleer 1 keer per jaar of de fan niet is dichtgelopen door opgehoopte stof via de achterzijde van de 5050. Want een fan die vol met stof zit doet bijna niks meer, waardoor de 5050 te warm wordt.


Er zijn in mijn ogen 2 foutjes die ze hebben gemaakt als het om ventilatie gaat. De 5050 had nooit thermostaat gestuurd moeten zijn, maar de fan had direct bij opstart al moeten draaien, zodat er geen overbodige temperatuurschommelingen zijn. Plus er had een beveliging op de fan moeten zitten, dat als deze defect raakt het apparaat uitgeschakeld wordt of dat er een zacht alarmsignaal klinkt, net zoals bij een PC. Als je de stekker van de print trekt, dan gaat de 5050 gewoon door. En dat terwijl de fan een zwarte draad heeft om de toerental uit te lezen. Hier heeft Humax geen gebruik van gemaakt, terwijl het eigenlijk bittere noodzaak is. Want het gehele apparaat valt of staat bij een fan.
Nu kan de fan gewoon kapot gaan zonder dat je er iets van merkt. En als je er wat van merkt, dan is het vaak te laat. Dat vind ik toch een paar slordige foutjes van Humax. Ze hadden bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van de thermostaat. Als het apparaat dan te warm wordt, dat de 5050 even een paar felle piepjes geeft en daarna het apparaat uitschakelt voor de veiligheid. Je weet dan van, "hij wordt te warm, ik moet er iets aan doen om hem koeler te krijgen", "of de fan is defect".

Laatst gewijzigd door vettekees; 3 oktober 2009 om 22:10