Los bericht bekijken
  #5  
Oud 28 september 2009, 16:40
MrDroopy's schermafbeelding
MrDroopy MrDroopy is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 7 juli 2008
Locatie: Voorburg
Ziggo Internet: Connect&Play Max | Ziggo CH7465LG Connect Box | d-link dir-855
DTV: Horizon | Humax 5200c | Cisco 8455 | Samsung dcb-h360r | FireDTV
Berichten: 1.259
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AW78 Bekijk bericht
Wat een onzin. Ten eerste komt er waarschijnlijk eerst nog een andere standaard aan (Digital Cinema) die misschien in 2020 voorzichtig zijn intrede doet, en daarnaast kan het menselijk oog 33 megapixels ( = Super HD) niet eens meer onderscheiden, ook niet op een scherm van 1 bij 2 meter. Super HD gaat waarschijnlijk ontwikkeld worden voor andere toepassingen dan consumententelevisie.
Niet helemaal onzin. Voor bioscopen is 2k (full-hd) inmiddels redelijk gemeengoed en wordt steeds vaker 4k toegepast. Met deze laatste standaard kan kwalitatief hetzelfde beeld als met super-35mm geleverd worden. Hoewel het beeld digitaal behoorlijk gepimpt wordt bij de huidige (2k) digitale projectors, is het kwalitatief dus minder dan de "oude" 35mm analoge films. Wil je het volledig bereik van 70mm film vastleggen zul je hier nog eens 4maal boven moeten gaan zitten en dus naar 16k gaan. Red Digital Cinema Camera Co. werkt nu aan de Epic, welke opnames kan maken tot 28k, wat overeenkomt met 261 Megapixel. Projectortechnisch is het niet heel moeilijk om boven de 4k te gaan, opnametechnisch is het een heel ander verhaal. Veel wordt gewoon opgenomen in 1080p en dus "geupscaled" bij 4k of hoger. er is dus weinig incentive voor bioscopen om (nu) te investeren in technieken boven de 4k.

Toch zijn dergelijke hoge resoluties ook in de woonkamer weldegelijk zichtbaar en waarneembaar. Het menselijk oog kan resoluties aan die nog ruim boven de full-hd resoluties gaan. Om die reden "zie" je het verschil tussen een tv en de werkelijkheid nog steeds bij een full-hd tv, zelfs met de mooiste planet earth-achtige beelden. Bij Super HD resoluties valt het verschil met de werkelijkheid weg en kun je letterlijk niet meer zien of je uit een raam zit te kijken of naar een scherm met de afbeelding van een raam. Ik heb stills gezien op een dergelijke resolutie en kan je vertellen dat het een zeer hoog "brain****" gehalte heeft.

N.B. de resolutie van een menselijk ook is niet eenvoudig in een aantal pixels uit te drukken. Hangt af van contrast tussen details, helderheid en plaats waar het beeld op het netvlies valt. Wel is eenvoudig aan te tonen dat de resolutie in sommige gevallen hoog is: de dikte van een mensenhaar is ongeveer 1/20 mm. Als er een haar op je scherm zit, kun je dat bij voldoende contrast prima zien op een halve meter en vaak nog wat verder (een meter lukt mij iig ook nog wel). Dat betekent dat je op 2 meter zeker details van 1/5 oplopend tot 1/10 mm zou moeten kunnen waarnemen (bij voldoende dus veel contrast). Uitgedrukt op een scherm van 2 meter breed is dat al een horizontale resolutie van 10000 tot 20000 pixels. Uiteraard geldt dat alleen als er dan dus bij heel veel contrast (zwart pixellijntje in een wit vlak bijvoorbeeld) maar het geeft in ieder geval aan dat je ogen plaatselijk een stuk gevoeliger zijn dan wat full-hd ons voorzet.
__________________
_____________________ www.8h.nl ______________