Los bericht bekijken
  #20  
Oud 24 september 2009, 02:13
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door vinnie-terranova Bekijk bericht

Mijn antwoord heeft dus niets temaken met het voor of tegen zijn van 4:3 signaal zodanig doorgeven. Ik ben tegen, jij voor. Dat mag, en zal in alles en bij iedereen altijd zo blijven.
Ik denk dat je toch iets nauwkeuriger moet formuleren wat nu je eigen positie is in deze, want hiermee sticht je waarschijnlijk alleen maar meer verwarring en krijgen we een zinloze welles-nietes discussie.

Je zegt dat je er tegen bent dat 4:3 materiaal als zodanig wordt doorgegeven. Maar uit de rest van je opmerkingen in dit topic wordt duidelijk dat je eigenlijk tegen 4:3 uitgezonden als 16:9 pillarbox bent, en dat is een heel andere kwestie.

Bij de SD uitzendingen (digitaal) van Nederland 1,2 en 3 is het zo dat 4:3 (archief)materiaal in principe als 4:3 full-frame wordt uitgezonden, en 16:9 materiaal 16:9 anamorf. Dat laatste in tegenstelling tot de analoge doorgifte van 16:9 uitzendingen als 4:3 letterbox (noodzakelijk om bij analoge ontvangst een weergave in de correcte verhoudingen op oude analoge 4:3 toestellen te kunnen waarborgen).

Programmamakers hebben een probleem als ze 4:3 (archief)materiaal willen tonen binnen een 16:9 uitzending. Ze kunnen er dan voor kiezen om aan de boven- en onderzijde van het beeldframe een stuk af te snijden zodat een uitsnede met verhouding 16:9 overblijft die dan beeldvullend en met de juiste verhoudingen getoond kan worden. Op deze manier verlies je echter wel 25% van de oorspronkelijke beeldinhoud, en dat is vaak niet wenselijk. Een andere manier is om het oude 4:3 beeld horizontaal op te rekken zodat het beeldvullend op een 16:9 display kan worden weergegeven. In dit geval krijg je echter een groteske afwijking van de juiste beeldverhoudingen, die in de meeste gevallen niet acceptabel is. Vaak wordt er daarom een compromis gebruikt van de twee genoemde methoden: er wordt aan de boven- en onderzijde een smalle strook afgesneden én het beeld wordt ook nog enigszins in de breedte opgerekt. Dit is ook de werkwijze die breedbeeldtoestellen meestal gebruiken om 4:3 full frame uitzendingen op een aanvaardbare manier beeldvullend weer te geven.

De bovengenoemde methoden om 4:3 materiaal in 16:9 uitzendingen te tonen hebben allemaal het nadeel dat het oorspronkelijke 4:3 beeldmateriaal op de een of andere manier wordt vervalst: er gaat een deel van de originele beeldinhoud verloren en/of de beeldverhoudingen zijn niet meer correct. Om deze reden wordt ook vaak afgezien van een beeldvullende weergave van 4:3 (archief)materiaal in 16:9 uitzendingen en wordt 4:3 materiaal getoond als 16:9 pillarbox (met zwarte stroken aan weerszijde). Dit is de gangbare manier waarop 4:3 materiaal binnen 16:9 programma's wordt getoond bij de BBC, en ook in Nederland werd dit zo gedaan bij bijvoorbeeld de reeks historische programma's In Europa, waarbij natuurlijk veel 4:3 archiefmateriaal moest worden getoond. Daar kun je bezwaar tegen hebben, maar het blijft wel de enige manier om 4:3 materiaal te tonen binnen een 16:9 programma als je de authenticiteit van het (oude) beeldmateriaal qua inhoud en verhoudingen geen geweld aan wil doen.

En heel andere kwestie wordt het, wanneer men er toe over gaat (zoals nu bij de themakanalen van de NPO en Misdaadnet gebeurt) om complete oude 4:3 programma's als 16:9 pillarbox uit te zenden, in plaats van als 4:3 full frame. Dit is een bijzonder afkeurenswaardige praktijk, omdat de horizontale resolutie van 4:3 materiaal met 25% vermindert wanneer dit als 16:9 anamorf pillarbox wordt uitgezonden. De horizontale resolutie van een 16:9 anamorfe breedbeeld uitzending is immers gelijk aan de horizontale resolutie van een 4:3 full frame beeld, dus als 1/4 van het 16:9 beeld wordt ingenomen door de twee verticale zwarte stroken blijft er effectief nog maar 3/4 van de oorspronkelijke horizontale resolutie over voor het gecentreerde 4:3 beeld.

Met de komst van HDTV is er nog een nieuwe complicatie bijgekomen voor wat betreft de verwerking van 4:3 beeldmateriaal. HD uitzendingen zijn namelijk per definitie 16:9 full frame niet-anamorf. Er is niet voorzien in de mogelijkheid om 4:3 materiaal full frame uit te zenden en er is dan ook geen signalering mogelijk (à la WSS en AFD bij SD) aan de hand waarvan TV-toestellen automatisch zouden kunnen omschakelen tussen 4:3 en 16:9 bij ontvangst van HDTV. Dit betekent dat bij HDTV complete oude 4:3 programma's noodzakelijkerwijs opgeschaald naar HD als 16:9 pillarbox moeten worden uitgezonden om een correcte weergave van de volledige beeldinhoud in de juiste verhoudingen te kunnen garanderen. Natuurlijk blijven voor programmamakers alle eerder genoemde mogelijkheden om oud 4:3 beeldmateriaal wel beeldvullend te tonen binnen een 16:9 HD programma bestaan, echter ook met dezelfde nadelen dat dan niet de volledige beeldinhoud in de juiste verhoudingen kan worden getoond.