Los bericht bekijken
  #575  
Oud 22 september 2009, 20:20
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.459
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zaklamp Bekijk bericht
Om even terug te komen op de essentie van mijn eerdere vraag;

Hoe kan Ziggo er enige hand in hebben door de ene d/l sneller te laten lopen dan de andere?
Beide bestanden d/l ik via usenet, beide via giganews.

Zodra de ene compleet is en met 5,7MB/s binnen is gekomen en de volgende start dan zakt de snelheid met gemiddeld 10Mbit, 4,7MB/s en blijft daar dan ook stabiel op lopen.
Switch ik tussentijds van bestand dan gaat de snelheid ook op en neer.

Alle logica ontbreekt hierbij nog steeds.
Dat kan bijvoorbeeld afhangen van de spooler waar de data vanaf moet komen. De ene post kan van 1 spoolserver komen, de andere van een andere die op dat moment drukker is. Het is vrijwel onmogelijk dat je altijd volle snelheid haalt, ook niet bij giganews of een andere payserver. Je bent helemaal afhankelijk van de bandbreedte van de netwerkaansluiting van die payserver en van de snelheid van de harddisk-arrays van die servers. Ga maar eens zitten rekenen met 50Mbit en 20 gebruikers. Samen slurpen die al een Gigabit verbinding helemaal vol. Een beetje newsserver heeft vele malen meer gebruikers dan 20 en dus ook vele malen meer dataverbruik dan 1Gbits/sec per internet aansluiting. Gemiddeld zullen ze best genoeg bandbreedte hebben, maar in pieken kan dat niet altijd gehaald worden.

Dan nog de vraag waarom het surfen en pings trager gaat tijdens downloaden. Dat is ook een normaal verschijnsel als je router geen goede QoS heeft. Tijdens downloaden moet jouw computer ook informatie terugsturen naar de server waar de data vandaan komt om die data te bevestigen. Als jij niet bevestigt dat je de data binnen hebt stopt deze. Al deze bevestigingsframes moet je dus terugsturen. In elke computer of router zit een buffer. Tijdens een download zit je buffer meestal vol met dit soort bevestings-frames. Wil je een andere opdracht versturen, bijvoorbeeld een web-pagina opvragen of een ping-request versturen, dan komt zo'n dataframe gewoon achteraan de buffer te staan en moet netjes op zijn beurt wachten voordat hij verzonden is. Het antwoord moet daarna weer binnenkomen en wordt tussen de andere data geschoven.
Een router die QoS heeft zal 'belangrijkere' frames voorrang geven boven bijvoorbeeld die acknowledge frames. Hij schuift dan het ping-frame of het frame waarmee je een nieuwe webpagina opvraagt helemaal bovenin de rij en daardoor zie je veel eerder een response dan wanneer je geen QoS hebt. De invloed van 'downloaden' merk je met een goede router met een goede QoS bijna niet tijdens normaal internet verkeer, terwijl zonder router of met een slechte router wel een hele trage surf verbinding overblijft. Maar dat ligt dus niet aan het modem of de verbinding, maar aan de afhandeling van verkeer.
__________________
The difference between theory and practice in practice is greater than the difference between theory and practice in theory....