Los bericht bekijken
  #33  
Oud 14 september 2009, 12:20
Mr_Parker's schermafbeelding
Mr_Parker Mr_Parker is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 29 maart 2008
Locatie: Noord Brabant - @Home
DTV: Humax HD-PVR / Samsung HD
Berichten: 493
Standaard

@Wappy,

Iets dat in HD opgenomen wordt is zeker niet per definitie scherper in 576i/p dan iets dat niet in HD, dus 576i/p is opgenomen. En ja ik heb een bril die pas nog gecontroleerd is op sterkte etc, net als dat mijn ogen zelf op alle mogelijke afwijkingen zijn gecontroleerd.

Er bestaat natuurlijk wel heel veel verschil tussen camera's onderling.
Kijk alleen maar eens naar foto camera's. Als ik een foto van een compact camera met 8 tot 12 Mega pixels neem en ik leg die langs een foto van het zelfde gemaakt met een spiegel reflex camera met 6 Mega pixel durf ik bijna in 100% van de gevallen te garanderen dat die foto van de spiegel reflex camera scherper is.
Hier spelen namelijk oa de (fysieke) grote van de chip en de kwaliteit van de lens een enorme rol in. Groter dan de rol van het aantal pixels.
Dit zelfde geldt ook voor film camera's. Ook daar spelen deze zaken een belangrijke rol. Daarom is een studio camera ook heel wat groter / lomper dan een locatie schouder camera.

Bijkomende aspect is dat voorheen redelijk wat "series" uit de USA opgenomen werden in 480i en dit moest dan geupscaled worden naar 576i. Door de oude technieken etc leverde dit vaak onscherpe effecten op.
Later zijn heel wat series oa met film opgenomen en werden er verschillende transfers gemaakt, een voor NTSC en een voor PAL. Daarbij werd het upscale effect voorkomen.

Veel oudere films die op dvd te krijgen zijn, in eerste releases, zijn vaak van origineel film (mits juiste apparatuur gebruikt veregelijkbaar met nog hoger dan FULL HD resolutie) ingescand. Bij de eerste releases in het begin van DVD tijdperk liet dit scannen tov nu wel wat te wensen over.
Neem ik nu bijvoorbeeld de eerste release van Top Gun op dvd en vergelijk ik die met de laatste, gewoon op dvd, dan wint die laatste het toch wel degelijk.
Bij "series" wordt echter vaak een beetje bezuinigt bij de omzetten van oud materiaal naar dvd, het omzetten zoals dit bij films en door Disney met oude tekenfilms gebeurd is nogal kostbaar. Hierdoor zien deze er niet zo scherp uit als dat ze zouden kunnen, ondanks dat het dus niet in "HD" opgenomen is.
Huidige series worden veel al digitaal (al dan niet in HD) opgenomen. Het voordeel hiervan is dat het omzetten naar DVD veel gemakkelijker gaat. Er vindt geen extra omzetting meer plaats en dus nauwelijks kans op verlies van oa scherpte.
Men neemt dus in een (bij wijze van spreke*) lagere kwaliteit op maar door het grotere gemak van omzetten heeft het eind resultaat een beter beeld.

*Analoge film heeft, afhankelijk van de wijze van gebruik en de gebruikte apparatuur, een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met een resolutie die hoger is dan Full HD. Dit is ok de reden dat veel fotografen toch nog altijd in diverse omstandigheden de voorkeur geven aan film ipv digitaal.